Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Tort szparagowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tort należy podawać na zimno.

Tort szparagowy

Składniki:

Tort szparagowy

 

 

 

Sposób przygotowania:

Tort szparagowy
Umyte szparagi, obrać z włókien i ugotować w osolonej wodzie
z dodatkiem cukru.Ugotowane szparagi pokroić na kawałki i wymieszać z żółtkami i sokiem z cytryny.
W makutrze utrzeć masło z cukrem i powoli wbijać po jednym jajku, wlać wino i dać tyle mąki aby powstało gęste ciasto.
Formę wysmarować masłem wlać ciasto a na wierzchu ułożyć szparagi. Wstawić do piekarnika, piec przez 50 minut w temperaturze 180 stopni. Tort udekorować bitą śmietana i szparagami.