Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 331]

Tort szpinakowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto z dodatkiem szpinaku przypomina leśny mech. Ciekawie i oryginalnie wygląda na stole i bardzo wiosennie.

Tort szpinakowy

Składniki:

Tort szpinakowy

ciasto szpinakowe

masa kajmakowa

  • 1 masło
  • 1 puszka masy kajmakowej

masa śmietanowa

  • 500 ml śmietany kremówki
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 galaretka wiśniowa
  • 1 łyzka cukru pudru

Sposób przygotowania:

Tort szpinakowy

przygotowanie szpinaku

Tort szpinakowy
Odciśnięty i zblendowany szpinak do ciasta

Szpinak rozmrozić, odcisnąć wodę i zblendować.

przygotowanie podstawy do ciasta

Tort szpinakowy
Jajka ubite z cukrem, a potem dodany olej i mąka

Jajka ubić z cukrem, dodać olej. Dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia, zmiksować.

przygotowanie ciasta szpinakowego

Tort szpinakowy
Przygotowane ciasto szpinakowe do upieczenia

Do ciasta dodać zblendowany szpinak i razem zmiksować.

pieczenie ciasta

Tort szpinakowy
Upieczone i pokrojone ciasto szpinakowe.

Ciasto przełożyć do tortownicy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 60 minut. Po upieczeniu wystudzić i pokroić na 3 krążki.

pokruszona warstwa

Tort szpinakowy
Pokruszona wierzchnia warstwa ciasta przygotowana do obtoczenia gotowego ciasta.

Wierzchnią odkrojoną warstwę pokruszyć.

warstwa kajmakowa

Tort szpinakowy
Dolna warstwa ciasta posmarowana masą kajmakową.

Masło zmiksować z dodatkiem masy kajmakowej z puszki. Rozłożyć masę na pierwszym krążku ciasta.

Przygotowanir masy śmietanowej

Tort szpinakowy
Przygotowane ciasto szpinakowe

Galaretkę cytrynową rozpuścić w szklance wody. Galaretkę wiśniową rozpuścić w szklance wody. Wystudzić i pokroić w kostkę.

Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać płynną galaretkę cytrynową. Wymieszać.

Na masę kajmakową położyć drugi krążek ciasta. Wyłożyć pół masy śmietanowej, rozłożyć pokrojoną galaretkę wiśniową,

Pozostałą śmietaną rozłożyć na wierzchu i bokach ciasta. Obsypać pokruszonym ciastem.