SUPERPRZEPIS

Tort szpinakowy

  • 1
  • Kniejson
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 13
Tort szpinakowy Więcej zdjęć (6)

Ciasto szpinakowe przełożone kremem twarogowym i zielonymi szparagami na pewno zaskoczy waszych gości.

Składniki:

Tort szpinakowy

Biszkopt szpinakowy

Krem twarogowy

Dodatki

Sposób przygotowania:

Tort szpinakowy
Szpinak delikatnie zblanszuj na maśle po czym zmiksuj go z oliwą i żółtkami, dodaj połowę mąki i dokładnie rozmieszaj. Białka ubij na sztywno i delikatnie połącz z masą szpinakową, dodaj proszek do pieczenia, sól, pieprz i pozostałą mąkę, gotowe ciasto piecz w 180stop przez 50min.

W misce utrzyj ser feta i serek kremowy, do jednej połowy kremu dodaj posiekane orzechy, pieprz i koperek a drugą pozostaw samą.

Przekrojone ciasto przełóż kremem twarogowo-koperkowym, wędzonym łososiem i ugotowanymi szparagami, udekoruj pozostałym kremem, koperkiem i czerwonym pieprzem. 
Tort szpinakowy
Upieczone i ostudzone ciasto przekrój na pół.
Tort szpinakowy
Ciasto pokryj warstwą kremu serowo-koperkowego
Tort szpinakowy
Na warstwie twarogu ułóż ugorowane szparagi.
Tort szpinakowy
Szparagi przykryj plasterkami wędzonego łososia.
Tort szpinakowy
Gotowy tort pokryj kremem twarogowym i udekoruj.