agabi22

agabi22

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Tort tęczowy z jeżynami i borówkami

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Tort , który robi ogromne wrażenie swoimi kolorami:)

Tort tęczowy z jeżynami i borówkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Tort tęczowy z jeżynami i borówkami

 

  • Biszkopt:
  • 6x 2 jajka
  • 6x 2 łyżki mąki
  • 6x 2 łyżki cukru
  • 6x pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • barwniki spożywcze w 6 różnych kolorach
  • szczypta soli
  • olej do wysmarowania aluminiowych form
  • ponch:
  • Bacardi Breezer 300 ml
  • masa:
  • mascarpone 5 x 125 g
  • cytryna 2 szt
  • limonka 2 szt
  • cukier puder 1 łyżka
  • dekoracja:
  • jeżyny 100 g
  • borówki amerykańskie 120 g

Sposób przygotowania:

Tort tęczowy z jeżynami i borówkami
Masę na każdy biszkopt robimy oddzielnie. Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Następnie zmniejszyć obroty. Dodawać stopniowo cukier i żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz odrobiną barwika spożywczego. Te , które kupiłam są bardzo wydajne. Zużyłam dosłownie szczyptę i wyszedł przepiękny kolor. Produkty sypkie dodajemy do masy i mieszamy. Zrobiłam to mikserem na najwolniejszych obrotach i biszkopt ładnie wyrósł. Formę do pieczenia nasmarować tłuszczem i przelać masę. Piec 15 minut w temp 180 stopni. Upiec 6 kolorowych biszkoptów. Masa: do miski przełożyć serki mascarpone, dodać cukier puder oraz sok z 2 cytryn i 1 limonki . Całość dokładnie wymieszać. Upieczone biszkopty nasączyć Bacardi Breezer. Przekładać masą mascarpone. Wierzch i boki również wypełnić kremem. Wierzch tortu ozdobić borówkami i jeżynami. Tort schłodzić w lodówce. Smacznego:)
Tort tęczowy z jeżynami i borówkami
gotowe upieczone biszkopty przekładać masą mascarpone
Tort tęczowy z jeżynami i borówkami
tort ozdobić borówkami i jeżynami następnie schłodzić w lodówce