pkhorzyk118

pkhorzyk118

Szef Kuchni
[Przepisów: 42]

Tort tiramisu

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Torty a szczególnie ze śmietaną smakują wysmienicie.

Tort tiramisu Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Tort tiramisu

 

  • SKŁADNIKI na biszkopt
  • 4 jajka,4 łyżki cukru,4 łyżki mąki pszennej,1 łyżeczka proszku do pieczenia .

 

  • SKŁADNIKI NA MASĘ TIRAMISU
  • 0.5 litra śmietany kremówki 36%
  • 1 cukier waniliowy
  • 0.5 szklanki cukru pudru
  • 2 serki mascarpone (500g)

 

  • PONCZ
  • 0.5 szklanki przegotowanej wody
  • 0.5 łyżeczki kwasku cytrynowego
  • 2 łyżeczki cukru.

 

  • DODATKOWO
  • rurki waflowe do ozdoby
  • kakao ciemne
  • czekolada mleczna.

Sposób przygotowania:

Tort tiramisu
Upiec 2 szt biszkoptów na okrągłej blaszce-Białka ubić na sztywno z szczyptą soli,dodać cukier ,żółtka i nadal ubijać do momentu az masa będzie jasna.Następnie wsypać mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką drewnianą .Piec w formie natłuszczonej i wysypanej bułką tartą ok 30 min. w temp 180'C.MASA-śmietanę schłodzić i ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na sztywno .Następnie dodać serek i dokładnie połączyć .Upieczone dwa biszkopty przekroić na dwie części aby powstały 4 szt placków.Każdy lekko namoczyć przygotowanym ponczem , smarować masą tiramisu a każdą warstwę masy oprószyć lekko kakao.Boki oraz wierzch tortu posmarować kremem ,udekorować boki rurkami a wierzch startą (pokruszoną )czekoladą mleczną .
Tort tiramisu
Upiec dwa biszkopty okrągłe i podzielić aby powstały cztery krążki.
Tort tiramisu
Ubić śmietanę i na końcu dodać serek mascarpone .
Tort tiramisu
Biszkopty kolejno przełożyć masą którą delikatnie oprószyć kakao.