zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Tort tiramisu

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

tym razem tort z gotowym kremem ale bardzo pyszny. Dostałam ogromną pakę do testów a tam był między innymi ten krem

Tort tiramisu Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tort tiramisu

 

  • Biszkopt :
  • 6 jajek ( rozmiar L )
  • 5 łyżek mąki pszennej typ 500
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier wanilinowy
  • 3/4 szk cukru
  • 3 łyżki płatków czekoladowych
  • Masa :
  • 3 kremy tiramisu Emix
  • 200 g masła
  • 650 ml mleka
  • Dodatkowo :
  • 400 g dżemu wiśniowego
  • 3/4 szk słabej kawy rozpuszczalnej ( 1 płaska łyżeczka na 3/4 szk wody )
  • 80 g czekolady gorzkiej ( do ozdoby )

 

Sposób przygotowania:

Tort tiramisu
Biszkopt : Białka oddzielić od żółtek, obie mąki przesiać razem z proszkiem do pieczenia do osobnego naczynia. Białka umieścić w misce i ubić na sztywną pianę, w trakcie ubijania dodać cukier i cukier wanilinowy. Do ubitej piany dodać żółtka, delikatnie wymieszać a następnie dodać mieszankę mąk i także delikatnie połączyć. Na koniec wsypać płatki czekoladowe i szpatułką lekko wymieszać. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wysmarować masłem lub margaryną i wysypać bułką tartą. Wyłożyć do niej ciasto i piec biszkopt 40-45 minut w zależności od piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Upieczony biszkopt wystudzić i przeciąć na krążki ( ja użyłam noża strunowego i wyszły mi 4 placki ). Gdy biszkopt się piecze w kąpieli wodnej roztopić czekoladę. Na grubej folii narysować np. kwiatki markerem i na odwrotnej stronie czekoladą za pomocą np szprycy z cienką końcówką malować kwiatki i listki. Potem włożyć dekoracje do lodówki a resztę czekolady zostawić do wykorzystania. ( u mnie niestety uchowało się tylko 5 kwiatków, bo krasnoludki wyjadły resztę ). Masa : Do wysokiego naczynia wlać mleko, wsypać proszek do kremu i miksować około 3-4 minuty. Potem dodać miękkie masło i miksować aż się wszystko ładnie połączy. Dżem wymieszać z kawą ( powinien być rzadki ). Przełożenie : Każdy blat biszkoptu smarować rozmieszanym z kawą dżemem, potem kłaść porcję masy. Przekładać kolejne placki dżemem i masą aż na wierzchu będzie placek. Posmarować górę lekko masą i za pomocą dekoratora udekorować rozetkami wierzch tortu. Na torcie rozłożyć czekoladowe ozdoby i cienką strużką polać roztopioną czekoladą dekoracyjnie wierzch tortu. Gotowy tort wstawić do lodówki na około godzinę aby się ładnie związał.
Tort tiramisu
Etap 1przygotwac ciasto na biszkopt i delikatnie połączyć z płatkami
Tort tiramisu
Etap 2upiec biszkopt wystudzić i pokroić
Tort tiramisu
Etap 3przekladać placki dżemem i masą tiramisu
Tort tiramisu
Etap 4gotowy tort udekorowac czekoladą i ozdobami