basia216

basia216

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 153]

Tort tiramisu 4

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kawa w roli głównej jako tort

Tort tiramisu 4

Składniki:

Tort tiramisu 4

 

  • 1/2 szklanki mąki
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1/4 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
  • 2 szklanki wody wrzącej
  • 1/2 szklanki wina białego półsłodkiego
  • 1 kieliszek likieru kawowego
  • 1 1/2 szklanki śmietany 30%
  • 1/2 szklanki cukru pudru do kremu
  • 75 dag serka mascarpone
  • 40 dag migdałów
  • masło

Sposób przygotowania:

Tort tiramisu 4
Jajka ubić, dodawać stopniowo cukier puder aż się rozpuści,dodać mąkę pszenną i kukurydzianą oraz proszek do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie części, i upiec w dwóch tortownicach każde po 25 minut w temperaturze 190 stopni C. Wystudzić. Kawę wsypać do miski i wlać wrzątek, wino oraz likier, a następnie całość wystudzić. Śmietanę z cukrem pudrem ubić na sztywno, dodać mascarpone oraz 1 szklankę mieszanki kawowej. upieczone blaty przekroić poziomo na dwie części, każdą z nich nasączyć pozostałą mieszanką kawową i posmarować kremem serowym. Układać wszystkie warstwy nasączając i przekładając kremem jedna na drugiej, boki i wierzch także smarujemy masą serową, ozdobić migdałami. Schłodzić.