Tort truskawka

Torty « poprzedni | następny »
Ma-Gosia

Mistrz Kuchni
Przepisy: 131
zdjęcia: 1 z 4
Tort truskawka
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Efektowne ciasto i wybornie smakuje!


trudność: łatwe
czas:

Tort truskawka - SKŁADNIKI:

  • Ciasto kruche:
  • 20 dag mąki;
  • 5 dag zmielonych orzechów włoskich;
  • 7 dag cukru;
  • 1 cukier waniliowy;
  • 12,5 dag margaryny;
  • 1 żółtko;
  • Biszkopt:
  • 5 jaj;
  • 12 dag cukru;
  • 12 dag mąki;
  • 5 dag zmielonych orzechów włoskich;
  • Szczypta proszku do pieczenia;
  • Krem:
  • 75 dag truskawek;
  • 2 galaretki truskawkowe:
  • 2 łyżeczki żelatyny;
  • 50 dag gęstego serka homogenizowanego (lub mascarpone) ;
  • 4 łyżki cukru;
  • ¼ l śmietany;
  • Dekoracja:
  • 50 dag truskawek;
  • Cukier puder do posypania;

Tort truskawka - PRZYGOTOWANIE:

Ciasto kruche: wszystkie składniki ciasta zagnieść  z 1 łyżką zimnej wody, uformować kulę i włożyć do lodówki na 30 min . Biszkopt: białka ubić na sztywno, wsypać stopniowo cukier i ciągle ubijając dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia i wymieszać z orzechami. Mieszankę dodać do ubitych jajek i delikatnie wymieszać. Tortownicę (26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć do niej ciasto. Piec w temperaturze  175 stopni C przez ok. 25 min .  Po upieczeniu zostawić ciasto jeszcze przez 5 min w wyłączonym piekarniku. Potem wyjąć i wystudzić na kratce kuchennej.  Biszkopt najlepiej upiec dzień przed przygotowaniem tortu.

Wyciąć papierowy szablon w kształcie truskawki, dostosowany do wielkości biszkoptu.


Ciasto kruche rozwałkować i posługując się szablonem wyciąć z niego truskawkę. Piec w temperaturze 200 stopni C przez 15 min.


Krem: Truskawki opłukać, obrać z szypułek i zmiksować z cukrem. Mus podgrzać i wsypać do niego galaretki i namoczoną żelatynę. Galaretki i żelatyna musza się rozpuścić. Masę ostudzić, dodać do niej serek i wymieszać tak, aby nie było grudek. Gdy masa zacznie tężeć dodać do niej ubitą śmietanę.


Biszkopt wyjąć z formy i przy pomocy szablonu wyciąć kształt truskawki. Przekroić 2 razy.


Kruchy spód posmarować częścią kremu i położyć na nim 1 część biszkoptu. Pozostałe warstwy biszkoptu układać jeden na drugim przedzielając je kremem.


Dekoracja: pozostałe truskawki przekroić i ułożyć na powierzchni tortu. Udekorować też brzeg tortu. Przed podaniem położyć  na torcie liść truskawki.


 


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Tort truskawka  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Torty
Tort inżyniera z orzeszków ziemnych Torcik niebo i ziemia Ciasto lekki puch
Tort zabajone z brzoskwiniami Tort czekoladowo- malinowy z orzechami Tort urodzinowy sowa
Tort z okazji chrztu Tort warstwowy piernikowo-pomarańczowy Tort straciatella z wiśniami
Tort orzechowo- ananasowy Biało-różowy tort dla dziewczynki Lemon curd, krem cytrynowy

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w kolejnej edycji Konkursu Podróż kulinarna z Hortex! Przygotuj potrawę inspirowaną kuchnią śródziemnomorską (chorwacką, hiszpańską, portugalską) i wygraj Kitchen Aid w dowolnie wybranym kolorze lub inne atrakcyjne nagrody!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 
 Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane