Tort truskawka

Torty « poprzedni | następny »
Ma-Gosia

Mistrz Kuchni
Przepisy: 131
zdjęcia: 1 z 4
Tort truskawka
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Efektowne ciasto i wybornie smakuje!


trudność: łatwe
czas:

Tort truskawka - SKŁADNIKI:

  • Ciasto kruche:
  • 20 dag mąki;
  • 5 dag zmielonych orzechów włoskich;
  • 7 dag cukru;
  • 1 cukier waniliowy;
  • 12,5 dag margaryny;
  • 1 żółtko;
  • Biszkopt:
  • 5 jaj;
  • 12 dag cukru;
  • 12 dag mąki;
  • 5 dag zmielonych orzechów włoskich;
  • Szczypta proszku do pieczenia;
  • Krem:
  • 75 dag truskawek;
  • 2 galaretki truskawkowe:
  • 2 łyżeczki żelatyny;
  • 50 dag gęstego serka homogenizowanego (lub mascarpone) ;
  • 4 łyżki cukru;
  • ¼ l śmietany;
  • Dekoracja:
  • 50 dag truskawek;
  • Cukier puder do posypania;

Tort truskawka - PRZYGOTOWANIE:

Ciasto kruche: wszystkie składniki ciasta zagnieść  z 1 łyżką zimnej wody, uformować kulę i włożyć do lodówki na 30 min . Biszkopt: białka ubić na sztywno, wsypać stopniowo cukier i ciągle ubijając dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia i wymieszać z orzechami. Mieszankę dodać do ubitych jajek i delikatnie wymieszać. Tortownicę (26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć do niej ciasto. Piec w temperaturze  175 stopni C przez ok. 25 min .  Po upieczeniu zostawić ciasto jeszcze przez 5 min w wyłączonym piekarniku. Potem wyjąć i wystudzić na kratce kuchennej.  Biszkopt najlepiej upiec dzień przed przygotowaniem tortu.

Wyciąć papierowy szablon w kształcie truskawki, dostosowany do wielkości biszkoptu.


Ciasto kruche rozwałkować i posługując się szablonem wyciąć z niego truskawkę. Piec w temperaturze 200 stopni C przez 15 min.


Krem: Truskawki opłukać, obrać z szypułek i zmiksować z cukrem. Mus podgrzać i wsypać do niego galaretki i namoczoną żelatynę. Galaretki i żelatyna musza się rozpuścić. Masę ostudzić, dodać do niej serek i wymieszać tak, aby nie było grudek. Gdy masa zacznie tężeć dodać do niej ubitą śmietanę.


Biszkopt wyjąć z formy i przy pomocy szablonu wyciąć kształt truskawki. Przekroić 2 razy.


Kruchy spód posmarować częścią kremu i położyć na nim 1 część biszkoptu. Pozostałe warstwy biszkoptu układać jeden na drugim przedzielając je kremem.


Dekoracja: pozostałe truskawki przekroić i ułożyć na powierzchni tortu. Udekorować też brzeg tortu. Przed podaniem położyć  na torcie liść truskawki.


 


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Tort truskawka  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Torty
Torcik truskawkowy Tort budyniowy puszysty Szybki torcik kakaowy z bitą śmietaną i owocami
Torcik śmietankowo-czekoladowy Tort brzoskwiniowy Tort bałwanek Olaf
Cytrynowy torcik Tort ''Królowa Saby'' Tort budyniowo śmietankowy z kokosem
Tort bez pieczenia Tort czekoladowo chałwowy Tort czekoladowy z masami śmietanowymi i galaretką

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs -  Soki marzeń z sokowirówką Philips Konkurs - Soki marzeń z sokowirówką Philips

    Owocowe i warzywne, słodkie i kwaśne, kolorowe i energetyzujące takie właśnie są soki wyciskane ze świeżych warzyw i owoców. Zapewniają zdrowie, piękny wygląd i wysoką odporność. Jakie są Wasze wymarzone kompozycje sokowe? Podzielcie się z nami swoimi pomysłami!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert

 

Sonda

Jaką zupę lubisz najbardziej?

 
 Jaką zupę lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane