Ma-Gosia

Ma-Gosia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 131]

Tort truskawka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Efektowne ciasto i wybornie smakuje!

Tort truskawka Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Tort truskawka

 

  • Ciasto kruche:
  • 20 dag mąki;
  • 5 dag zmielonych orzechów włoskich;
  • 7 dag cukru;
  • 1 cukier waniliowy;
  • 12,5 dag margaryny;
  • 1 żółtko;
  • Biszkopt:
  • 5 jaj;
  • 12 dag cukru;
  • 12 dag mąki;
  • 5 dag zmielonych orzechów włoskich;
  • Szczypta proszku do pieczenia;
  • Krem:
  • 75 dag truskawek;
  • 2 galaretki truskawkowe:
  • 2 łyżeczki żelatyny;
  • 50 dag gęstego serka homogenizowanego (lub mascarpone) ;
  • 4 łyżki cukru;
  • ¼ l śmietany;
  • Dekoracja:
  • 50 dag truskawek;
  • Cukier puder do posypania;

 

Sposób przygotowania:

Tort truskawka
Ciasto kruche: wszystkie składniki ciasta zagnieść  z 1 łyżką zimnej wody, uformować kulę i włożyć do lodówki na 30 min . Biszkopt: białka ubić na sztywno, wsypać stopniowo cukier i ciągle ubijając dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia i wymieszać z orzechami. Mieszankę dodać do ubitych jajek i delikatnie wymieszać. Tortownicę (26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć do niej ciasto. Piec w temperaturze  175 stopni C przez ok. 25 min .  Po upieczeniu zostawić ciasto jeszcze przez 5 min w wyłączonym piekarniku. Potem wyjąć i wystudzić na kratce kuchennej.  Biszkopt najlepiej upiec dzień przed przygotowaniem tortu.

Wyciąć papierowy szablon w kształcie truskawki, dostosowany do wielkości biszkoptu.


Ciasto kruche rozwałkować i posługując się szablonem wyciąć z niego truskawkę. Piec w temperaturze 200 stopni C przez 15 min.


Krem: Truskawki opłukać, obrać z szypułek i zmiksować z cukrem. Mus podgrzać i wsypać do niego galaretki i namoczoną żelatynę. Galaretki i żelatyna musza się rozpuścić. Masę ostudzić, dodać do niej serek i wymieszać tak, aby nie było grudek. Gdy masa zacznie tężeć dodać do niej ubitą śmietanę.


Biszkopt wyjąć z formy i przy pomocy szablonu wyciąć kształt truskawki. Przekroić 2 razy.


Kruchy spód posmarować częścią kremu i położyć na nim 1 część biszkoptu. Pozostałe warstwy biszkoptu układać jeden na drugim przedzielając je kremem.


Dekoracja: pozostałe truskawki przekroić i ułożyć na powierzchni tortu. Udekorować też brzeg tortu. Przed podaniem położyć  na torcie liść truskawki.


 

Tort truskawka
Etap 1
Tort truskawka
Etap 2
Tort truskawka
Etap 3