VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Tort truskawkowo - bananowy z bezą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Tort przygotowałam na wspólne urodziny z mamą. Wszystkim gościom bardzo smakował. Nie mam talentu artystycznego ale staram się żeby dania smakowały.

Tort truskawkowo - bananowy z bezą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tort truskawkowo - bananowy z bezą

 

 

Sposób przygotowania:

Tort truskawkowo - bananowy z bezą
1.Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywna pianę, stopniowo dodawać cukier, po 1 żółtku i strużką olej. Na koniec łyżka wymieszać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Piec 20 minut w 160*C. Po upieczeniu wyjąc z tortownicy i wystudzić. Przekroić na pół. 2. W ¾ szklanki gorącej wody rozpuścić galaretkę. Odstawić do stężenia. 3.Banany pokroić w plastry, 1/3 truskawek w kostkę. 4.Kremówkę ubić z stężałą galaretką, śmietan fixami i cukrem pudrem. 5.Tort układać następującymi warstwami: 1 biszkopt, delikatnie obsmarować śmietaną, pokrojone banany, śmietana, płat bezowy, delikatnie obsmarować śmietaną, pokrojone w kostkę truskawki, śmietana, drugi biszkopt. Wierzch tortu i boki wykończyć śmietaną a na górze ułożyć resztę truskawek pokrojonych w cienkie plasterki
Tort truskawkowo - bananowy z bezą
Udekorowany tort chłodzimy w lodówce, żeby ładnie stężał
Tort truskawkowo - bananowy z bezą
Etap 1 ubijanie śmietanki kremówki z cukrem pudrem i śmietanfixami
Tort truskawkowo - bananowy z bezą
Galaretka truskawkowa, już stężała, do śmietany
Tort truskawkowo - bananowy z bezą
Etap 4 Powstający tort- przekładany owocami i smietaną