Justine

Justine

Kuchcik
[Przepisów: 6]

Tort Truskawkowy

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszny i łatwy w przygotowaniu tort truskawkowy. Nadaje się idealnie na urodziny i przyjęcia.

Tort Truskawkowy

Składniki:

Tort Truskawkowy

 

  • Biszkopt:
  • 5 jaj
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki zimnej wody

 

  • Masa:
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 opakowanie śmietany 30%
  • 450 g mrożonych truskawek
  • 1 łyżka cukru

 

  • Dodatki:
  • 1 kiwi
  • kilka różowych winogron
  • herbata owocowa (do nasączenia biszkoptu)

 

Sposób przygotowania:

Tort Truskawkowy
Biszkopt:Oddzielić żółtka od białek, do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Następnie dodać roztrzepane żółtka połączone z zimną wodą. Przez sito powoli dodać mąkę zmieszaną z proszkiem, powoli mieszać drewnianą łyżką lub mikserem na małych obrotach, by nie stracić "puszystości". Przelać do wysmarowanej tłuszczem tortownicy i wstawić do nagrzanego do 180 st. piekarnika na ok. 20 minut. Po wystudzeniu przekroić biszkopt tak, by powstały dwa cienkie płaty. Dolny nasączyć wystudzoną herbatą owocową.Masa:Truskawki zmiksować na mus. Śmietanę ubić. Pod koniec ubijania dodać cukier, serek mascarpone i truskawki. Masę przełożyć na pierwszy krążek biszkoptu i rozsmarować. Przykryć drugim płatem i znowu nałożyć masę. Udekorować owocami i gotowe! Wstawić do lodówki i wyjąć dopiero na krótko przed podaniem.Smacznego!