IwonaM

IwonaM

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 230]

Tort truskawkowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszny tort tworzony na roladzie.

Tort truskawkowy

Składniki:

Tort truskawkowy

 

  • Biszkopt :
  • 4 jajka
  • 4 łyżki mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

 

  • dżem truskawkowy

 

  • Masa budyniowa :
  • 1 litr mleka
  • 2 budynie śmietankowe
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki

 

 

  • Masa śmietanowa

 

  • 400 ml śmietany kremówki 30-36%
  • 3 łyżeczki cukru pudru
  • 2 opakowania śmietan Fix`u

 

 

Sposób przygotowania:

Tort truskawkowy
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy z dodatkiem soli na sztywną pianę. Do piany dodajemy po łyżce cukru a następnie żółtka, ciągle miksując.
Proszek do pieczenia wymieszać z mąką. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.
Ciasto wylać na dużą formę wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok 20min w temp. 180°C.
Gotowe ciasto jeszcze ciepłe położyć na zamoczoną ściereczkę i delikatnie ściągnąć papier. Zawinąć ciasto w roladę i odstawić na ok 20 - 30 min.
Rozwinąć i posmarować dżemem truskawkowym, a następnie zwinąć i odstawić do lodówki na ok 60min.
Po tym czasie roladę kroimy na ok 18 - kawałków. Tortownicę o średnicy 24 wykładamy roladą. Zaczynamy od układania rolady na bokach ( na tzw. stojąco ) oraz na dnie ( na tzw. leżąco ).

0,5 litra mleka gotujemy. Pozostałe 0,5 litra mieszamy z budyniami, cukrem oraz mąką - wszystkie składniki muszą się całkowicie rozpuścić. Wlewamy powoli do gotującego się mleka i na małym ogniu gotujemy, cały czas mieszając, aż budyń zgęstnieje. Odkładamy, żeby przestygł.
Margarynę miksujemy, dodajemy do niej po łyżce zimnego budyniu. Masa powinna być jednolita bez grudek.
Połowę masy nakładamy na roladę i układamy truskawki pokrojone na ćwiartki i ponownie nakładamy pozostałą masę na truskawki. Umieszczamy w lodówce na ok 15min.

Śmietanę ubijamy na sztywno, dodając cukier puder oraz śmietan Fix.
Gotową nakładamy na masę budyniową .
Pozostałymi truskawkami dekorujemy wierzch i posypujemy do smaku kakao.

Tort schładzamy ok 10-12h.
Smacznego !!