bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Tort tuńczykowo-łososiowy z tostów

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Zainspirowana odkryciem z kuchni szwedzkiej tortów kanapkowych postanowiłam zrobic swój własny!

Tort tuńczykowo-łososiowy z tostów

Składniki:

Tort tuńczykowo-łososiowy z tostów

 

  • jeden i poł chleb bialy tostowy kwadratowy
  • nadzienie 1:
  • 1 puszka tunczyka naturalnego rozdrobnionego
  • 2 łyżki pasty tuńczykowej w tubie
  • 50 ml gestej smietany
  • 50 ml majonezu
  • nadzienie 2:
  • 100 g wedzonego lososia , posiekanego na male kawałki
  • 2 na twardo ugotowane jajka
  • 50ml gestej smietany
  • 50 ml gestego majonezu
  • Dekoracja:
  • majonez
  • kawior czarny
  • cienkie plastry lososia wedzonego
  • pomidorki
  • plastry cytryny
  • gotowane jajka
  • ogórki konserwowe
  • troche kolorowej sałaty
  • koperek
  • papryka czerwona
  • natka pietruszki świeża

Sposób przygotowania:

Tort tuńczykowo-łososiowy z tostów
Wymieszac skladniki na nadzienia kazde w osobnej misce. Chleb układac 3 kromki dlugosci na 2 szerokosci na tacy wyłożonej folią aluminiową. Kazda warstwe smarujemy, przykrywamy nowa warstwą chleba (kromki ukladac jak "cegly" nie bezposrednio jedną kromkę na drugiej). Posmarowac drugim nadzieniem przykryc chlebem. Wierzch wysmarowac cieniutko majonezem, boki również. Przykryc wszystko folia i odstawic na noc. Przed podaniem udekorowac wierzch wg wałsnego pomysłu. Warstwy można zmienic do woli, dekorację również.