sandrakuchar

sandrakuchar

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Tort urodzinowy

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo smaczeny tort na rozne okazje

Tort urodzinowy

Składniki:

Tort urodzinowy

 

  • BISZKOPT:
  • 5 jajek
  • niepełna szklanka
  • cukru pudru (około 150 ml)
  • 1 szklanka (220ml) mąki pszennej
  • 1 łyżeczka
  • proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • DODATKI:
  • owoce np truskawki i winogrona
  • Krem do ciast 1 opakowanie
  • sok z cytryny
  • posypka do tortow

Sposób przygotowania:

Tort urodzinowy

Białka ubijamy ze szczyptą soli. W drugiej misce żółtka ubijamy z cukrem na gladka masę. Do ubitych z cukrem żółtek dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec do masy z żóltkami mikserem na najniższych obrotach wmiksowujemy ubite białka (nie czekamy, aż masa będzie jednolita, ma zachować puszystość). Wlewamy do nasmarowanej masłem blachy i wysypanej mąką blaszki (ja piekę w mniejszej 24cm tortownicy, jeśli chcę wysokiego tortu/ jeśli biszkopt jest mi potrzebny do zwykłego przełożenia dość dużą ilością składników - piekę w prostokątnej blasze 22x33cm). Pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Po wystygnieciu biszkopta wyciagamy z blaszki i przekrajamy dlugim nozem na dwie rowne czesci. Sok z calej cytryny mieszamy w pol szkl. wody letniej. polewamy czesci biszkopta. ukladamy owoce i przykrywamy wartsta kremy. Przykladamy druga czescia biszkopta. Reszta kremu obsmarowujemy caly biszkopt. Ukladamy na nim owoce tak jak nam sie podoba i posypujemy posypka . gotowe, smacznego. Do srodka zamiast owocow rownie dobrze mozna dodac dzem truskawkowy.