Marta1986

Marta1986

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 711]

Tort urodzinowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

torcik zrobiony dla bratowej na urodzinki

Tort urodzinowy Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Tort urodzinowy

  • Masa budyniowa:
  • 1 kostka margaryny tortowej
  • 2 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego

  • Krem:
  • 3 jajka
  • 0,5 kostki masła
  • 0,5 kostki margaryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki rozpuszczonej kawy

  • Syrop do nasączenia:
  • 1,5 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru
  • szczypta kwasku cytrynowego

Sposób przygotowania:

Tort urodzinowy

Oddzielić białka od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić pianę. Wsypać cukier dalej ubijając. Następnie dodawać żółtka. Odłożyć mikser i wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakaem. Wymieszać drewnianą łyżką. Przełożyć do tortownicy obłożonej papierem do pieczenia i piec ok 30-45 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu przekroić na 3 płaty. Margarynę w temperaturze pokojowej zmiksować z cukrem pudrem. Budyń ugotować na mleku i ostudzić. Do masy maślanej dodawać po łyżce budyniu ciągle miksując. Wodę zagotować z cukrem dodając kwasek cytrynowy. Ostudzić. Krem: Jajka wyparzyć i wybić. Ubić z cukrem na parze na puszystą masę. Margarynę z masłem utrzeć na puch. Zaparzyć kawę rozpuszczalną. Ostudzić. Do masy maślanej dodawać po łyżce masy jajecznej ciągle miksując. Na koniec dodać kawę rozpuszczalną i wymieszać. Nasączyć biszkopty i wyłożyć krem raz ciemny a raz jasny. Krem ajerkoniakowy rozrobić według przepisu na opakowaniu. Czekolady starkować.Tort przyozdobić kremem ajerkoniakowym. Dowolnie udekorować.

Redakcja poleca: