misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 701]

Książka Kucharska: Domowe ciasta

Tort urodzinowy

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Puszysty, lekki i bardzo delikatny tort urodzinowy z procentami zrobiony na urodziny pewnego miłego starszego pana. Zniknął w oka mgnieniu.

Tort urodzinowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tort urodzinowy

 

  • Biszkopt kakaowy:

 

  • 6 jaj
  • 1 szkl. drobnego cukru
  • 1 szkl. mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • Przełożenie:

 

  • Jasne:

 

 

  • Kakaowe:

 

  • 500 ml śmietany 36 %
  • 100 g rodzynek
  • wiśniówka do zalania rodzynek
  • 1 łyżka kakao

 

  • Do nasączenia:

 

  • 200 ml wódki

 

  • Do dekoracji:

 

Sposób przygotowania:

Tort urodzinowy
Dzień wcześniej wieczorem przebrane rodzynki zalewamy wiśniówką, przykrywamy i odstawiamy, by rodzynki wpiły płyn.

Biszkopt:

Białka z dodatkiem szczypty soli ubijamy na sztywną pianę. Cały czas miksując dodajemy drobny cukier. Gdy składniki się połączą zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku. Do połączonych składników stopniowo wsypujemy przesianą mąkę z dodatkiem kakao oraz proszku do pieczenia. Całość dokładnie łączymy. Gotową masę przelewamy do tortownicy (u mnie kwadratowa) i pieczemy w temp. 180 st przez około 25-30 minut.

Upieczony i ostudzony biszkopt dzielimy na trzy blaty.

Białą czekoladę topimy w kąpieli wodnej i studzimy. Gdy ostygnie dodajemy ją stopniowo do ubijanej na sztywno śmietany 36%. Gdy śmietana będzie sztywna przekładamy ją na dolny blat nasączony wódką. Wierzch posypujemy czekoladową posypką i przykrywamy drugim blatem, który również nasączamy procentami.

Śmietanę 36% ubijamy na sztywno z dodatkiem kakao. Na samym końcu dodajemy do niej rodzynki nasączone wiśniówką i dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Gotową masę przekładamy na nasączony drugi blat. Na górę układamy trzeci blat, który z wierzchu nasączamy pozostałą wódką z dodatkiem pozostałej wiśniówki z nasączenia rodzynek.

Białą czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Gdy ostygnie dodajemy ją stopniowo do ubijanej na sztywno śmietany 36%. Z gotowej masy odstawiamy 4 łyżki do dekoracji. Pozostałą masą pokrywamy wierzch i boki tortu.

Odłożoną bitą śmietaną dekorujemy boki toru.Ja tort ozdobiłam kwiatami zrobionymi z masy marcepanowej, które wcześniej ułożyłam na rozpuszczonej i ostudzonej białej czekoladzie.Ozdoby ułożyłam dopiero na godzinę przed podaniem, by nie popłynęły w lodówce.
Tort urodzinowy
Upieczony i ostudzony biszkopt dzielimy na trzy blaty
Tort urodzinowy
Każdy biszkoptowy blat przed przełożeniem nasączamy procentami
Tort urodzinowy
Do ubitej na sztywno śmietany z dodatkiem kakao dodajemy nasączone rodzynki
Tort urodzinowy
Tak mniej więcej wyglądał tort w przekroju to widok tortu z boku przed pokryciem go bitą śmietaną