BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 318]

Tort urodzinowy dla męża

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tort zrobiłam mężowi na jego kolejne urodziny. Tort o smaku śmietany serka mascarpone oraz masy kajmakowej zasmakował wszystkim gościom jak i rodzince.

Tort urodzinowy dla męża

Składniki:

Tort urodzinowy dla męża

 

  • Biszkopt:

 

  • jajka 5 szt,
  • mąka tortowa 3/4 szkl,
  • mąka ziemniaczana 1/4 szkl,
  • cukier 3/4 szkl,
  • proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki,
  • soda oczyszczona 1/2 łyżeczki,
  • sól szczypta,
  • cukier waniliowy 1 opakowanie

 

  • Krem śmietankowy z mascarpone:

 

  • śmietana 30 % 800 ml,
  • serek mascarpone 500 g,
  • fix do śmietany 3 opakowania,
  • cukier puder 3 łyżki,
  • masa kajmakowa 1 puszka,
  • wiórki kokosowe 100 g,

 

  • poncz do nasączenia z soku z 1/2 cytryny cukru i przegotowanej wody,
  • gotowy krem waniliowy 1 op,

 

  • Dekoracje:

 

  • róże i listki z masy cukrowej mojego wykonania,
  • koraliki cukrowe,

 

  • Dodatkowo:

 

  • pojedynczy biszkopt gotowy,
  • 1/2 słoiczka dżemu,

Sposób przygotowania:

Tort urodzinowy dla męża
Biszkopt jak wszystkie moje biszkopty:

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną masę ze szczyptą soli, dodawać porcjami cukier wymieszany z cukrem waniliowym oraz po jednym żółtku. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą, delikatnie wmieszać w masę jajeczną.

Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia średnica tortownicy 28 cm. Piec około 45 min do suchego patyczka w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu biszkopt wystudzić przekroić na 3 krążki. Każdy krążek nasączy ponczem z soku z cytryny cukru i przegotowanej wody.

Krem śmietankowy z mascarpone:

Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodać śmietan fixy. Serek mascarpone zmiksować i delikatnie połączyć z ubitą śmietaną.

Spodni krążek posmarować masą kajmakową nałożyć część masy śmietankowej, przykryć drugim krążkiem zrobić to samo co z pierwszym, nałożyć trzeci ostatni krążek wyrównać.

Cały tort posmarować gotowym kremem waniliowym zrobionym według opisu na opakowaniu.

Boki obłożyć wiórkami kokosowymi. Górę udekorować ozdobami z masy cukrowej, koralikami oraz masą śmietankową.

Tort włożyć do lodówki na co najmniej trzy godziny, a najlepiej na całą noc.

Kufel zrobiłam z kupnego biszkoptu który zalegał w domu, wycięłam szklanką kółka wysmarowałam dżemem przełożyłam masą śmietankową, a piane zrobiłam z bitej śmietany

Tagi:

ciasta torty