czekoladka145

czekoladka145

Szef Kuchni
[Przepisów: 80]

Tort urodzinowy mojej córki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Wyszedł dosyć duży ale goście bez trudu sobie "poradzili"

Tort urodzinowy mojej córki

Składniki:

Tort urodzinowy mojej córki

 

  • Składniki biszkoptu:

 

  • 6 jajek
  • 12 łyżek cukru (drobnego )
  • 6 łyżek maki tortowej
  • 6 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

 

  • Składniki kremy ciemnego:

 

  • 25 dkg margaryny Kasi
  • 45 dkg nutelli
  • ok.25 dkg śliwek kalifornijskich (bez pestek) moczonych przez 3 dni w alkoholu 40%

 

  • Masa jasna:

 

  • 1 litr śmietany kremówki 36%
  • 2 opakowania masy śmietanowej - waniliowej (do śmietany)
  • 4 cukry waniliowe - małe
  • 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki (duży)

 

  • ponadto:

 

  • 1/4 szklanki wódki
  • sok z 2 limonek
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 czekolady deserowe

Sposób przygotowania:

Tort urodzinowy mojej córki
Biszkopt: Jajka ubić do białości z cukrem i szczyptą soli.Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do ubitej masy jajecznej.Wlać do przygotowanej formy i piec ok.35 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 175-18 o C.Upieczony biszkopt odstawić w chłodniejsze miejsce.Jeśli by ciasto nie było proste z góry to możne odwrócić go i położyć na deseczce wierzchem w spód.Gdy ostygnie (najlepiej poprzedniego dnia) będzie gotowy do krojenia go na krążki. Krem ciemny: Margarynę lub jak kto woli masło dokładnie rozmieszać i stopniowo dodawać nutellę (ilość wg uznania ) i równomiernie mieszać .Delikatnie zamieszać do równomiernego połączenia . Masa jasna śmietanowa: Schłodzoną śmietanę ubijać a następnie pod koniec dodać cukry waniliowe i masę śmietanową i dokładnie połączyć. Poncz:wycisnąć sok z 2 limonek i połączyć z wódką lub herbatą cytrynową (jak kto woli) i dodać cukier.Dokładnie zmieszać do rozpuszczenia cukru. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i rozsmarować na zimnej ,kamiennej powierzchni.Gdy wystygnie szpachtelką ścierać aby powstawały czekoladowe wiórki . Biszkopt przekroić na 3 krążki.Ułożyć pierwszy na tortownicy i nasączyć przygotowanym ponczem.Następnie posmarować go warstwą dżemu z czarnej porzeczki a następnie wyłożyć część masy śmietanowej i równo rozprowadzić.Na niej w kilkunastu miejscach położyć kleksy dżemu. Przykryć kolejna warstwą biszkoptu i znów nasączyć ponczem.Następnie rozsmarować część kremu ciemnego i "powpychać" śliwki (pokrojone na 3-4 części) w całą powierzchnię.Przyłożyć ostatni krążek ciasta i docisnąć równomiernie.Nasączyć resztą ponczu i wierzch posmarować resztą ciemnego kremu.Boki posmarować jasną masą i ozdabiać wg uznania.Na wierzchu posypać wiórki zdżieranej czekolady. Dla potrzeby okazji musiałam jakoś podkreślić okazję na którą zrobiłam ten torcik,więc dodałam "15" - chociaż nie wyszła tak jak miała,ale była tam niedługo.