SUPERPRZEPIS

Tort urodzinowy sowa

  • 11
  • sammakko
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 17
Tort urodzinowy sowa Więcej zdjęć (3)

Urodzinowy prezent dla mojej chrześnicy Aleksandry. Waniliowy tort z truskawkowym kremem wedle jej życzenia. Mam nadzieję, że sprostałam wymaganiom.

Składniki:

Tort urodzinowy sowa

 

 

  • Krem truskawkowy:
  • 1 kg serka naturalnego (Vitello wiaderko)
  • 1 szkl mrożonego musu z truskawek
  • ok. 4 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 4 łyżeczki wody

 

  • Krem maślany:
  • 1,5 kostki miękkiej margaryny
  • 6 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

 

  • Poncz:
  • 1,5 cytryny
  • 1,5 szklanki wody
  • 2 łyżki cukru

 

  • Dodatkowo:
  • minimum 1 kg masy cukrowej
  • ok 15 okrągłych biszkopcików
  • barwniki

 

Sposób przygotowania:

Tort urodzinowy sowa
Do przygotowania tortu potrzebujemy trzy blaty waniliowego biszkoptu. Ja upiekłam każdy osobno. Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dosypujemy cukier i wanilię. Dodajemy po jednym żółtku i porcjami dosypujemy przesianą mąkę pszenną oraz ziemniaczaną. Na koniec wlewamy rozpuszczone masło. Przekładamy ciasto do tortownicy i pieczemy ok 25 minut w 170 stopniach. Podobnie przygotowujemy kolejne dwa biszkopty. Żelatynę zalewamy zimną wodą. Kiedy napęcznieję podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia. Serek ubijamy robotem stopniowo dodając mus truskawkowy oraz cukier. Ja miałam już posłodzone truskawki, dlatego podałam ilość cukru na oko. Na koniec dodajemy rozpuszczona żelatynę. Cytryny obieramy i kroimy w plastry. Gotujemy w wodzie z cukrem przez kilka minut. Przecedzamy. Miękką margarynę ucieramy z cukrem i sokiem. Krem maślany trzymamy w temperaturze pokojowej. Kiedy przygotujemy już wszystko możemy zacząć "składać" tort. Każdy biszkopt nasączamy ponczem. Krem truskawkowy nakładamy stopniowo po łyżce na środek blatu. Będzie trochę rozlewał się po biszkopcie ale po schłodzeniu stężeje. Dlatego musimy zostawić około 1 cm przy brzegu aby po nałożeniu drugiego blatu krem nie wyciekł. Na wierzchu robimy niewielką kopułkę na która nakładamy okrągłe biszkopty. Również je nasączamy. Wstawiamy tort do lodówki na godzinę. Po tym czasie równomiernie nakładamy krem maślany. Również wstawiamy do lodówki. Kiedy tort będzie się chłodził przygotowujemy odpowiednie kolory masy cukrowej. Około 700-750 g potrzebujemy w kolorze różowym. Żeby powstał efekt delikatnego cieniowania niedokładnie rozprowadzamy barwnik. Najlepiej dodać sam proszek bez rozpuszczania w wodzie. Dekorowanie zaczynamy od niebieskiego koloru. Użyłam do tego foremki w kształcie niedużej gwiazdy, której ramieniem wycinałam romby z cukrowych gwiazdek. Nakładamy je od dołu. Łatwiej będzie, jeżeli na torcie narysujemy sobie łuk, w którym będziemy przyklejać niebieskie elementy. Do wycinania różowych "piórek" użyłam puszki po koncentracie pomidorowym o wadze 70 g. Odcięłam dno i nadałam jej lekko owalny kształt. Elementy również nakładamy od dołu. Z pozostałej masy robimy uszy,oczy, kwiatki, dziób, nogi oraz listki.
Tort urodzinowy sowa
Z podanych składników przygotowujemy 3 biszkopty.
Tort urodzinowy sowa
Z mrożonego musu truskawkowego, serka oraz żelatyny robimy masę.