SUPERPRZEPIS

Tort urodzinowy z kulkami czekoladowymi

  • Babeczka35
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 13
Tort urodzinowy z kulkami czekoladowymi Więcej zdjęć (2)

Pyszny i lekki,taki w sam raz. Upiekłam go na własne urodziny. Puszyste biszkopty przełozone lekkim kremem. Zapraszam:)

Składniki:

Tort urodzinowy z kulkami czekoladowymi

Biszkopt makowy:

  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki suchego mielonego maku
  • 3 łyżki mąki tortowej
  • szczypta soli
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Biszkopt czekoladowy:

  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki mąki tortowej
  • szczypta soli
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Biszkopt jasny:

  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki tortowej
  • szczypta soli
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:

  • 2 szklanki śmietany kremówki 30 %
  • 10 dag mlecznej czekolady
  • cukier puder do smaku
  • 1 łyżka żelatyny spożywczej

Kuleczki:

  • 12,5 dag masła lub margaryny
  • 10 dag herbatników
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 2-3 łyżki kakao
  • 5 dag mlecznej czekolady

Dodatkowo:

  • 5 dag mlecznej czekolady

Sposób przygotowania:

Tort urodzinowy z kulkami czekoladowymi
1. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i jeszcze chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i kakao, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony biszkopt studzimy.

2. W taki sam sposób jak biszkopt czekoladowy pieczemy biszkopt makowy i jasny.

3. Żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżkach gorącej wody, następnie studzimy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i również studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno, dodajemy płynną czekoladę i żelatynę, całość dokładnie ubijamy.

4. Biszkopty przekładamy masą śmietankową, smarujemy również boki i wierzch tortu.

5. Kulki: Herbatniki bardzo drobno kruszymy. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, dodajemy kakao i herbatniki, dokładnie ucieramy. Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Z masy formujemy kulki i obtaczamy je w tartej czekoladzie. Kulki układamy na torcie, lekko wciskając je w masę śmietankową.

6. Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach i posypujemy nią boki i wierzch tortu. Tort odstawiamy do lodówki do stężenia, najlepiej na całą noc.
Tort urodzinowy z kulkami czekoladowymi
Pyszny tort urodzinowy z kuleczkami i masą.