mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Tort urodzinowy z różyczkami

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Tort jest klasyczny, stanowi kilka krążków biszkoptu nasączonych ponczem cytrynowo-alkoholowym, przełożonych lekkim, śmietanowym kremem.

Tort urodzinowy z różyczkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tort urodzinowy z różyczkami

 

  • 2 biszkopty jasne (każdy upieczony z 5 jajek) - tortownica o średnicy 26 cm

 

  • Krem śmietanowy (najlepiej zrobić krem z każdego 250 ml śmietany osobno):
  • 750 ml śmietany 30%
  • 1 duży cukier waniliowy
  • 6 łyżek cukru pudru
  • sok z cytryny do smaku
  • 3 pełne łyżeczki żelatyny

 

  • Krem maślany:
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 250 g masła
  • 1 łyżka spirytusu

 

  • Nasączenie:
  • 200 ml wódki
  • 150 ml zimnej wody
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1 duża cytryna

 

 

  • Dekoracja:
  • masa cukrowa
  • zielony barwnik
  • czerwony (wiśniowy) barwnik

Sposób przygotowania:

Tort urodzinowy z różyczkami
Każdy biszkopty przekrawam na pół, tak aby powstały 4 krążki. Krem śmietanowy: Schłodzoną śmietanę ubijam z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodaję sok z cytryny. Żelatynę rozpuszczam w 1/3 szklance gorącej wody, odstawiam do ostudzenia. Ostudzoną, ale płynną żelatynę dodaję do ubitej śmietany i mieszam. Pierwszy krążek biszkoptu smaruję dżemem z czarnej porzeczki. Smaruję częścią śmietanowego kremu, nie daję go dużo, tylko tyle, aby zakryć dżem. Drugi krążek biszkoptu nasączam ponczem sporządzonym z wódki, wody, cukru i soku wyciśniętego z cytryny. Wykładam krem śmietanowy, wyrównuję. Trzeci krążek także nasączam, rozsmarowuję dokładnie krem. Czwarty, ostatni krążek również nasączam ponczem. Krem maślany: Jajka z cukrem miksuję podgrzewając masę na niewielkim ogniu lub w kąpieli wodnej - do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Masło ucieram na puszystą masę i nie przerywając ucierania stopniowo dodaję masę jajeczną, na koniec wlewam do masy spirytus. Wierzch i boki tortu smaruję dokładnie maślanym kremem. Tort wstawiam do lodówki do schłodzenia. Dekoracja: Przygotowuję masę cukrową. Białą masę cukrową wałkuję na dość cienki placek, przykrywam nią tort, odcinam niepotrzebne kawałki, tak aby utworzyć obrusik (nie obcinam za bardzo skrajów placka, gdyż podwijam go pod ciasto, tak aby tort ładnie wyglądał). Białą masę dzielę na 10 części, w tym 9 części łączę razem ze szczyptą czerwonego (wiśniowego) barwnika, a jedną część łączę z zielonym barwnikiem. Różową masę dokładnie wyrabiam, wałkuję na dość cienki placek i wycinam kieliszkiem kółka, z których lepię różyczki. Z reszty placka wycinam szablonem literki na napis. Z masy zabarwionej na zielono wycinam za pomocą noża listki, nerwy robię przy pomocy wykałaczki. Ozdoby przyklejam za pomocą lukru do masy na torcie. Tort wkładam do lodówki.
Tort urodzinowy z różyczkami
Pierwszy blat smaruję dżemem z czarnej porzeczki
Tort urodzinowy z różyczkami
W miseczce sporządzam poncz z wódki i soku
Tort urodzinowy z różyczkami
Schłodzoną śmietanę ubijam z cukrem pudrem
Tort urodzinowy z różyczkami
Na dżem wykładam trochę masy śmietanowej i wyrównuję