Tort na urodziny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 14
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Następnym razem wrzucę przepis na inne rodzaje kremów. Tort jest łatwy do przygotowania ale trzeba pamiętać o przesianiu mąk.

Tort na urodziny

Składniki:

Tort na urodziny

 

  • Biszkopt:
  • 4 jaja
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka stołowa mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli ( do jajek przed ubijaniem)

 

  • Krem:
  • 750 ml śmietany 30%
  • 1 łyżeczka śmietan-fix (wymieszaj z pół łyżeczki cukru pudru)

Sposób przygotowania:

Tort na urodziny
Biszkopt: Białko ubić na sztywno. Następnie sypać cukier małymi ilościami ciągle ubijając. Dodać po jednym żółtku i dalej ubijać. Na koniec olej i cukier waniliowy , ubijać około minuty. Do wymiksowanej masy sypać przez sito po 1 łyżce wymieszanych mąk z proszkiem do pieczenia. Lekko wymieszać tak by masa była puszysta. Wyłożyć na torownicę wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. Piec 20-30 min, 180 stopni.



Krem: Do wysokiego naczynia wlać dobrze schłodzoną śmietanę dodać szczyptę soli i miksować aż zgęstnieje. następnie dodać śmietan-fix i dwa razy zamieszać. Biszkopt ostudzić nitką bądź nożem przedzielić na 2 lub 3 części. Przed wyłożeniem kremu można na biszkopt rozsmarować dżem( polecam truskawkowy). Po obłożeniu kremem chłodzić w lodówce.