Szffetka

Szffetka

Kucharz
[Przepisów: 11]

Tort w kształcie bikini

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Taki o to tort zaserwowałam mężowi na jego 27 urodziny. Mimo, że wykonanie nie jest do końca idealne( niestety miałam tylko 4 h na jego wykonanie i u boku niemowlaka), mina męża na jego widok była bezcenna. Gościom również się podobał no i smakował

Tort w kształcie bikini Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tort w kształcie bikini

 

  • 2 biszkopty białe z 5 jajek ( składniki na jeden):
  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • + według uznania kilka kropli olejku zapachowego u mnie pomarańczowy

 

 

 

  • Masa II
  • śnieżka
  • 200 ml mleka
  • galaretka truskawkowa
  • łyżeczka żelatyny

 

 

 

  • Masa cukrowa na pokrycie i ozdoby:
  • pół kostki margaryny
  • 1 szklanka wody
  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki cukru pudru + ewentualnie do podsypania
  • Barwnik spożywczy u mnie czerwony

 

  • dodatkowo:
  • kilka małych lentylek

Sposób przygotowania:

Tort w kształcie bikini
Biszkopt biały. Z podanych składników pieczemy 2 biszkopty białe i jeden ciemny. Biszkopty pieczemy w formie 25x40. Pieczemy około 25 minut w 180°C. Możemy również zamiast jednego jasnego biszkoptu upiec np czerwony. Masa I: 600 ml mleka zagotowujemy. W 150 ml mleka rozpuszczamy proszek budyniowy.Do gotującego się mleka wlewamy zawiesinę, mieszamy energicznie żeby nie powstały grudki. Gotujemy, aż masa zgęstnieje. Do jeszcze gorącej masy dodajemy pokruszona biała czekoladę i mieszamy, aż czekolada całkowicie się rozpuści.Studzimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem. Stopniowo dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Masa II. Galaretkę wraz z żelatyna rozpuszczamy w 150 ml gorącej wody. Studzimy. Śnieżkę ubijamy z mlekiem dodajemy ścinająco się galaretkę. Gotowe biszkopty układamy na sobie ( bez mas) wycinamy kształt tułowia. Robimy dziurkę w miejscu pępka. Ze skrawków ciasta formujemy piersi. Ja do tego użyłam miseczki, którą wyłożyłam folią. Do środka dałam kawałki ciasta i trochę Masy I. Włożyłam na chwilę do zamrażalnika, żeby ciasto było zwarte i nie rozjeżdżało się. Przekładamy blaty biszkoptowe masami: Przełożenie Biszkopt jasny- 2/3 Masy I - biszkopt ciemny- Masa II- Biszkopt jasny.Całe już przełożone ciasto smarujemy lekko dookoła pozostałą Masa I tak żeby masa cukrowa trzymała się na wierzchu. Masa cukrowa na wierzch i ozdoby. Wodę zagotować z margaryną. Gdy margaryna się rozpuści wsypujemy mąkę i mieszamy żeby nie było grudek. Mieszamy, aż masa zacznie odchodzić od garnka ( Robimy coś w stylu ciasta parzonego jak na ptysie, czy karpatkę , tylko nie dodajemy jajek). Zdejmujemy ciasto z ognia, dodajemy cukier puder i wyrabiamy gładkie elastyczne ciasto. W razie gdyby ciasto było zbyt luźne dosypujemy jeszcze cukru pudru. Masę rozwałkowujemy cienko i obklejamy cały tort. Do pozostałej masy cukrowej dodajemy barwnik spożywczy, u mnie czerwony . Rozwałkowujemy i wycinamy z tego bikini ( stanik i majtki). Z pozostałej masy robimy małe kulki oraz wycinamy kwiatki.W środek każdego kwiatka wciskamy lentylke. Kulkami i lentylkami zdobimy stanik. Dół bikini ozdabiamy kwiatkami.
Tort w kształcie bikini
Zdjęcie przedstawiające gotowy już tort
Tort w kształcie bikini
Kolejne zdjęcie przedstawiające tort w kształcie bikini
Tort w kształcie bikini
Jeszcze jedno zdjęcie tortu w kształcie bikini
Tort w kształcie bikini
Zdjęcie przedstawiające tort bikini w przekroju