SUPERPRZEPIS

Tort w kształcie gitary

  • 4
         
ocena: 4/5 głosów: 10
Tort w kształcie gitary Więcej zdjęć (2)

Tort przygotowałam dla młodego solenizanta, który wspaniale gra na gitarze. Jest przy nim trochę pracy, ale warto się poświęcić! :)

Składniki:

Tort w kształcie gitary

 

 

 

  • Lukier plastyczny:
  • 750-800g cukru pudru,
  • 100g glukozy,
  • 4 łyżeczki żelatyny,
  • 70ml wody,
  • kilka kropel ulubionego aromatu.

Sposób przygotowania:

Tort w kształcie gitary
1. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Mąki przesiać, zmieszać z proszkiem do pieczenia. Do białek dodawać na przemian po jednym żółtku i po trosze mąki. Ciasto przelać do przygotowanej formy o wym. 25x36cm. Piec ok. 35min w temp. 175st. Ostudzić i wyciąć kształt gitary. Następnie przekroić je na 3 części. Dwie części nasączyć nalewką zmieszaną z wodą.

2. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodają cukier puder i śmietan-fixy. Dodać serek mascarpone oraz posiekaną czekoladę. Na sam koniec dodać likier z białej czekolady. Kremem przełożyć blaty ciasta.

3. Do wody dodać żelatynę, odstawić na chwilę, by napęczniała. Następnie, stale mieszając, podgrzewać, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Lekko przestudzić, dodać glukozę i dokładnie wymieszać. Następnie stale mieszając, stopniowo dosypywać cukier puder.

Masę przełożyć na stolnicę i stale dosypując cukier puder zagniatać, aż masa stanie się gładka i elastyczna jak plastelina. Masę zabarwić odpowiednimi kolorami. Tort posmarować kremem maślanym i nałożyć wyciętą masę plastyczną. Udekorować. Odstawić, by masa zastygła.
Tort w kształcie gitary
Z ciasta wyciąc kontur gotary, 2 blaty nasączyć