gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Tort w kształcie motyla

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Tort w kształcie motyla...

Tort w kształcie motyla Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tort w kształcie motyla

 

  • 4 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 500 ml soku kubuś
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1/2 opakowania galaretki truskawkowej
  • dżem wiśniowy
  • 250 ml śmietanki 30 %
  • 250gram serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 śmietanfixy
  • 2 długie biszkopciki
  • 2 rurki waflowe
  • drażetki kolorowe do dekoracji

Sposób przygotowania:

Tort w kształcie motyla
Pieczemy biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywna pianę, dodajemy żółtka oraz cukier i ponownie ubijamy na puszystą masę. Do masy wsypujemy mąkę, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy i wylewamy do formy w kształcie motyla. Pieczemy ok. 30 minut w temp. 180 stopni. Zimny biszkopt przekrawamy na trzy części. 300 ml soku Kubuś wlewamy do garnka i zagotowujemy. Budynie rozpuszczamy w 200 ml soku i wlewamy do gotującego się soku. Mieszamy. Wsypujemy pół opakowania galaretki i dokładnie mieszamy. Zostawiamy do przestudzenia. Połowę masy budyniowej wykładamy na pierwszy biszkopt i rozsmarowujemy, przykrywamy drugim. Na drugim rozsmarowujemy dżem i przykrywamy trzecim. Na trzecim wykładamy resztę masy budyniowej. Śmietanę kremówkę ubijamy ze śmietanfixami, miksując dodajemy porcjami ser mascarpone i cukier puder. Śmietanowy krem wykładamy na wierzch na masę budyniową i smarujemy wokół całego tortu. Tort dekorujemy kolorowymi drażetkami, na środku układamy biszkopt a z rurek waflowych robimy różki. Na koniec tort delikatnie posypujemy startym na tarce biszkoptem.
Tort w kształcie motyla
Pieczemy biszkopt w formie w kształcie motylka.
Tort w kształcie motyla
Biszkpt dzielimy na trzy części. Na pierwszej rozsmarowujemy połowę masy budyniowej, przykrywamy drugim i rozsmarowujemy na drugim biszkopcie dżem.
Tort w kształcie motyla
Drugi biszkopt posmarowany dżemem przykrywamy trzecim, wykładamy resztę masy budyniowej, a na masę wykładamy ubitą śmietanę z serkiem mascarpone.
Tort w kształcie motyla
Tort cały smarujemy śmietaną i dekjorujemy.