alicja.gotuje

alicja.gotuje

Kucharz
[Przepisów: 3]

tort w kształcie serca

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Tort idealnie nadaję się na urodziny ukochanej osoby, Walentynki. Jest przepyszny, delikatny - rozpływa się w ustach!:)

tort w kształcie serca

Składniki:

tort w kształcie serca

 

  • Na biszkopt:
  • 7 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 7 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • Na krem:
  • 500 g serka Mascarpone (najlepszy jest z Philadelphia)
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • dżem z czarnej porzeczki
  • krem waniliowy (gotowy z torebki;)

 

  • do dekoracji i biała żywa róża i kilka lukrowych czerwonych róż

 

Sposób przygotowania:

tort w kształcie serca
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy mikserem "na sztywno" dodając cukier. Następnie dodajemy żółtka i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia - delikatnie mieszamy łyżką - nie mikserem! Po uzyskaniu jednolitej masy. Tortownice wyłożyć papierem śniadaniowym. Przełożyć masę do okrągłej tortownicy (najlepsza jest już gotowa w kształcie serca, ale tak zwykła też się sprawdza:) Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni i pieczemy ok. 30 minut. Po upieczeniu ostawiamy biszkopt do ostygnięcia. Wycinamy kształt serca z ciasta. Kroimy biszkopta na 3 części. KREM: Zmiksować serek śmietankowy razem z mlekiem i cukrem pudrem. Krem waniliowy przegotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Czasami dodaje się samo mleko czasami też margarynę zależy jaki kupicie:) Pierwszą część biszkopta smarujemy dżemem. Przykrywamy drugą częścią i smarujemy ją kremem. Kładziemy ostatnią cześć biszkopta na masę. Górę i boli pokrywamy kremem waniliowym. Układamy na torcie róże lukrowe i płatki róży:) Smacznego!:)