lenian

lenian

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 156]

Tort w trzech smakach

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Tort przepyszny! Trzy pyszne kremy, każda warstwa smakuje wyśmienicie i ciekawie wygląda!!! Ciężko mu się oprzeć!

Tort w trzech smakach Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Tort w trzech smakach

 

  • Biszkopt:
  • 7 jaj
  • 175 g cukru pudru
  • 175 g mąki
  • Baza do kremów (na jeden krem):
  • 1 jajko, 240 g miękkiego masła, 2 żółtka, 120 g cukru, 2 łyżki ugotowanego budyniu
  • Płyn do nasączania:
  • 0,5 l przegotowanej wody
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki spirytusu
  • zapach
  • Krem migdałowy
  • baza +100 g płatków migdałowych, kieliszek rumu, łyżka płaska aromatu
  • Krem jagodowy
  • 3 łyżki dżemu jagodowego + baza
  • Krem chałwowy
  • 180 g chałwy + baza

Sposób przygotowania:

Tort w trzech smakach
Biszkopt: Jaja z cukrem utrzeć mikserem nad parą wodną na gładką masę, aż po wyjęciu miksera zostanie stożek. Następnie dodawać stopniowo mąkę stale mieszając. Masę wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 C przez 30 minut. Po upieczeniu poczekać aż wystygnie i pokroić na trzy części. PŁYN DO NASĄCZANIA Do wody dodać pozostałe składniki, wymieszać i odstawić do wystygnięcia BAZA DO KREMÓW: Do miski wbić jajko, żółtka i cukier i ubijać nad parą wodną na puszystą masę. Zestawić z pary i ubijać aż miska ostygnie. Następnie dodawać stopniowo masło cały czas mieszając mikserem, a po dodaniu całego masła dodać 2 łyżki budyniu. KREM MIGDAŁOWY Płatki zrumienić na suchej patelni, po wystudzeniu dodać do bazy, potem rum i zapach, wszystko wymieszać i na nasączoną pierwszą część biszkoptu nałożyć warstwę kremu. Przykryć następnym biszkoptem i nasączyć go. KREM JAGODOWY Dżem wymieszać z bazą i wyłożyć na biszkopt. Przykryć ostatnim plackiem i nasączyć KREM CHAŁWOWY Chałwę zetrzeć drobno i dodać do bazy. dokładnie wymieszać. Rozłożyć na biszkopcie, na wierzchu i po bokach, wyrównać i przybrać według uznania. Boki obsypać wiórkami kokosowymi
Tort w trzech smakach
Jaja z cukrem utrzeć mikserem nad parą wodną
Tort w trzech smakach
nałożyć warstwę kremu. Przykryć następnym biszkoptem
Tort w trzech smakach
Etap 4