andzia67

andzia67

Szef Kuchni
[Przepisów: 58]

Tort walentynkowy

  • 13
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Ananasowy tort walentynkowy

Tort walentynkowy

Składniki:

Tort walentynkowy

 

  • Na biszkopt
  • 5 jajek
  • pół szklanki cukru
  • półtorej szklanki maki
  • 2łyzeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyzeczki octu
  • 1/3 budyniu waniliowego

 

  • Krem do tortu
  • słoik dżemu ananasowego
  • puszka ananasów
  • 1 opakowanie budyniu smietankowego
  • pół szklanki cukru pudru
  • 1łyzeczka maki ziemniaczanej
  • 200g. masła
  • 1 szklanka wody

 

  • Do nasaczenia tortu
  • szklanka wody
  • sok z jednej cytryny

 

  • Masa cukrowa
  • 80dag.cukru pudru
  • 2łyzeczki glukozy
  • 2 łyzeczki żelatyny
  • 3 łyzki goracej wody
  • barwniki spozywcze

Sposób przygotowania:

Tort walentynkowy
Biszkopt: Oddzielamy żółtka od białek, do żółtek dodajemy ocet i roztrzepujemy widelcem. Białka posypujemy szczypta soli ,ubijamy na sztywna pianę na koniec dodajac cukier. -Koniec miksowania Dodajemy zółtka mieszajac łyzką ,następnie makę z proszkiem do pieczenia a na koniec delikatnie budyń. Pieczemy około 50 min. na 180% Krem: Ananasy z puszki osaczamy na sitku( sok z ananasów zostawiamy) i kroimy je w kostkę. Do budyniu dodajemy cukier puder ,makę ziemniaczaną -rozpuszczoną w szklance soku z ananasa . W rondelku zagotowujemy szklankę wody i dodajemy mase budyniową .Studzimy. Masło ubijamy na puch, dalej ubijajac dodajemy budyń . Upieczony ostudzony biszkopt przecinamy na trzy częsci , kazda nasaczamy wodą z cytryną. Spód biszkopta smarujemy dżemem ananasowym i układamy kawałki ananasa, przykrywamy drugim plackiem, delikatnie dociskamy, drugi smarujemy naszym kremem i równiez układamy kawałki ananasa, przykrywamy trzecim plackiem, delikatnie dociskamy.Masa cukrowa: Żelatyne rozpuszczamy w wodzie . Do miski wsypujemy połowe cukru pudru do tego 2 łyzki glukozy ,nastepnie wlewamy rozpuszczona żelatynę i mieszamy. Resztę cukru pudru wysypujemy na stolnice wlewamy cukier wymieszany z zelatyną i glukozą i wyrabiamy z tego jednolita mase (żeby nam się nie kleiła do rak) Do masy dodajmy barwniki spożywcze. Dekorujemy torta wg. upodobań . SMACZNEGO!