Madija

Madija

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 801]

Książka Kucharska: Torty i ciasta tortowe Madiji

Tort waniliowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Słodki torcik piętrowy...:)

Tort waniliowy

Składniki:

Tort waniliowy

 

  • Biszkopt wiekszy: (2x)
  • 5 jajek
  • 5-6 łyżek cukru
  • 5-7 łyżek maki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Biszkopt mniejszy: (2x)
  • 3 jajka
  • 3-4 łyżekicukru
  • 3-4 łyżeki maki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 3 kostki masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 4-5 cukrów waniliowych
  • Polewa czekoladowa
  • Ozdoby do tortów

 

Sposób przygotowania:

Tort waniliowy
Biszkopty: Białka ubic na sztywno. Dodać cukier i żółtka i zmiksować. Dodać przesitowaną mąkę z proszkiem. Delikatnie wymieszać. Piec 20 minut w temp. 170 stopni. Można tez upiec grubsze, a potem przeciąc na pół. Masła miskowaci ok. 20 minut dodać cukry i jeszcze kilka minut pomiksować. Przełożenie: biszkopt duzy+masa+biszkopt Duzy + masa ładnie równo posmarowana na środku biszkopt masły+masa+ biszkopt mały Boki można posypać jakimis ozdobami do tortów, a jeśli nie to polewa zrobić wzorki. Polewę wyciskać przez cieniutki rulonik może być to trudne więc dobrze gdyby ktos nam pomogł i lekko przechylał tort.