Tatiana1982

Tatiana1982

Kucharz
[Przepisów: 11]

Tort waniliowy z nutą cytryny

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Torcik jest pyszny rozpływa się w ustach

Tort waniliowy z nutą cytryny

Składniki:

Tort waniliowy z nutą cytryny

 

Sposób przygotowania:

Tort waniliowy z nutą cytryny
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno, a żółtka utrzeć na jasny krem z cukrem i cukrem waniliowym. Do utartych żółtek wsypujemy powoli mąkę tortową i ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Dodajemy powoli ubitą pianę z białek i delikatnie i dokładnie mieszamy. Przelewamy ciasto na blachę i pieczemy w temperaturze 170 s przez ok 25 min. Upieczony biszkopt studzimy. Wystudzony dzielimy na trzy części.Przygotowujemy napar do nasączenia biszkopta. Ubijamy kremówkę ze śmietan fixami i dodajemy sok z połowy cytryny oraz wiórki kokosowe. Białe czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej i roztopione dodajemy do ubitej śmietany miksujemy na krem. Pierwszy biszkopt nasączamy naparem i kładziemy trochę kremu przykrywamy drugim biszkoptem znów go nasączamy kładziemy krem i przykrywamy trzecim blatem i znów kładziemy krem. Galaretki rozpuszczamy wg przepisu na opakowaniu i czekamy aż zgęstnieje. Boki tortu również smarujemy resztą kremu. Z trzeciej czekolady zeskrobujemy wiórki i ozdabiamy tort z boku. Zastygniętą galaretkę wykładamy na środek tortu wierzch posypujemy resztą białej czekolady i wkładamy do lodówki najlepiej na noc