czarownica

czarownica

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 95]

Tort Weroniki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Tort zrobiłam dla siostrzenicy męża.

Tort Weroniki

Składniki:

Tort Weroniki

 

 

  • Biszkopt:
  • 6 jaj
  • 2 szkl.cukru
  • 2 szkl.mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 łyżeczek wody
  • 2 łyżeczki octu
  • Masa budyniowa:
  • 30 dkg masła
  • 3 budynie waniliowe z cukrem
  • 3 szkl. mleka
  • 1 łyżka cukru pudru
  • Bita śmietana:
  • 250 ml.śmietany 30%
  • 3 łyżki cukru
  • 1 opakowanie bitej śmietany w proszku
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 mleka

 

Sposób przygotowania:

Tort Weroniki
Biszkopta upiec w foremce do babki z dziurką.Budyń ugotować w mleku masło utrzeć z cukrem pudrem powoli dodawać zimny budyń cały czas ucierając.Biszkopt przeciąć w poprzek na 3 części nasączyć przełożyć masą.Lalkę umocować w otworze kupioną masą marcepanową.Śmietanę ubić z cukrem i śmietaną w proszku,żelatynę rozpuścić w gorącym mleku przestudzoną powoli wlać do śmietany ciągle ubijając.Posmarować bitą śmietaną biszkopt dowolnie ozdobić

Tagi:

biszkopt