mariel78

mariel78

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 293]

Tort weselny

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

tort możemy dekorować zarówno masą cukrową jak i marcepanową

Tort weselny

Składniki:

Tort weselny

 

  • 1 szt. biszkopt orzechowy,
  • 1 szt. Biszkopt kakaowy,
  • 100 ml kawa,
  • 6 łyżek spirytus,
  • 1 szt. galaretka agrestowa,
  • 1 szt. galaretka brzoskwiniowa,
  • 1 szt. galaretka np. truskawkowa,
  • 1 szt. ananas w puszce,
  • 1 szt. dżem morelowy,
  • 100 gram orzechy włoskie,
  • 100 gram rodzynki,
  • 1 szt. czekolada,
  • 2 szt margaryna,
  • 2 szt budyń śmietankowy,
  • 2 szt żółtka,
  • 2 łyżki mąka,
  • 1 l mleko,
  • 300 gram cukier,
  • masa plastyczna

 

Sposób przygotowania:

Tort weselny
Musimy upiec dwa biszkopty w tortownicy tych samych rozmiarów , jeden czekoladowy drugi orzechowy . Gdy torty wystygną ścinamy górę do równości i dzielimy na dwie części każdy.Układamy płaty przemiennie . Parzymy espresso i dodajemy 2 łyżki spirytusu lub likieru kawowego .Dokładnie mieszamy i nasączamy ponczem każdy płat biszkopta osobno przed nałożeniem kremu.Galaretki rozpuszczamy w 1/2 szklanki wody każda , gdy zastygną kroimy je na kosteczki , tak samo jak ananasa .Rodzynki parzymy w gorącej wodzie , czekoladę i orzechy drobno siekamy ..Mleko gotujemy odlawając pół szklanki , w której rozpuszczamy budynie , mąkę i żółtka , zalewamy gotujące się mleko dokładnie mieszając tak by nie powstały grudki.Zostawiamy do wystygnięcia .Margarynę ucieramy z cukrem pudrem i po łyżce dodajemy zimnego budyniu ,dobrze ucieramy i na koniec dodajemy 3 łyżki spirytusu.Dzielimy na 3 części masę , do jednej wrzucamy orzechy czekoladę i rodzynki , do drugiej galaretki pokrojone w kostki i ananasa .Trzecia pozostaje czysta. Pierwszy płat czekoladowy biszkopta ustawiamy na czymś twardym moze być już nawet tortownica ,nasączamy go i nakładamy połowy masy owocowej , następnie drugi płat orzechowy nasączamy i nakładamy połowę masy bakaliowej. I tak do wyczerpania płatów .Na koniec całość tortu smarujemy czystym kremem jest to dobra baza pod masę plastyczną. Na koniec dekorujemy tort według własnego pomysłu