Glumanda

Glumanda

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 111]

Tort weselny PREMIERA Glumandy

  • 24
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 31

Ten tort zrobilam znajomym na wesele. Pierwszy raz w zyciu tort pietrowy!! Mloda para jak i goscie byli zachwyceni.. smakiem i wygladem :)

Tort weselny PREMIERA Glumandy

Składniki:

Tort weselny PREMIERA Glumandy

 

  • Dwa biszkopty o srednicy 30cm
  • jeden czekoladowy - drugi karamelowy
  • Jeden maly biszkopt zwykly srednica 22cm
  • Maly biszkopt przekroic raz w polowie, na dwa krazki.

 

  • Na kazdy biszkopt trzeba :
  • 2 jajka
  • po jednym budyniu (w proszku) czekoladowy,
  • karamelowy ( to na duze biszkopty) i waniliowy (na maly biszkopt)
  • po 25 g cukru na kazde jajko
  • po 35 g maki
  • Szczypta proszku do kazdego biszkoptu

 

  • Masa Jogurtowo-owocowa:
  • 500ml zmiksowanych owocow (np.truskawki)
  • 4 Łyżki stołowe soku cytrynowego,
  • 200g jogurtu naturalnego,
  • 200g śmietany do ubijania (kremówki),
  • Zelatyna na 1litr płynu , 100g cukru.

 

  • jagodami i skorka pomaranczowa..a druga z malin, przetartych przez sitko aby nie bylo pestek
  • Mase z malinami trzeba zrobic z polowy przepisu.

 

 

  • Krem waniliowy lub czekoladowy:
  • Tutaj uzylam gotowego kremu Dr. Oetkera tzw. Mousse czekoladowy i waniliowy.
  • Przygotowalam je pol na pol z mlekiem i smietana do ubijania, tym samym tort uszczuplal w kaloriach.
  • Mozna zrobic swoj wyprobowany krem :)

 

  • Przegotowana, zimna woda, esensja z herbaty lub kawy... troche spirytusu lub koniaku.. odrobina cukru - na poncz do nasaczenia biszkoptow.

 

  • Ja opisuje, jak byl robiony ten tort na zdjeciu..

 

  • Dekoracja:
  • Owoce, listki miety, labedzie z bezy, sklejone bita smietana.
  • Beza:
  • 1 bialko i 1 szklanka cukru pudru.
  • Bialko ubic na sztywno, dodac cukier i ubijac dalej az bedzie bardzo sztywna piana.
  • Z pergaminu skrecic rozek, nalozyc do niego piany bezowej.
  • Koncowke obciac i wycisnac na papier do pieczenia dwa skrzydelka prawe i dwa lewe.
  • oraz dlugie 2x "S" to szyjki labedzi.
  • Mozna zrobic wiecej tych skrzydel i szyji, bo to kruchy material, po upieczeniu ..
  • Suszyc w piekarniku, 3-4 godziny w temp. nie wiecej niz 50°C ... tak dlugo aby nie bylo w srodku miekkie.

 

  • Krem na pokrycie calego tortu:
  • Rowniez byl od Dr. Oetker, krem do tortow, przygotowany z miekkim maslem + mlekiem wg. recepty na opakowaniu.
  • Mozecie uzyc swojego, wyprobowanego kremu maslanego czy innego, o ktorym wiecie, ze jest pewny i sie nie rozplynie... a wycisniete dekoracje beda sie dlugo trzymaly.

 

 

 

Sposób przygotowania:

Tort weselny PREMIERA Glumandy
Uwaga! tort jest pracochlonny i wymaga duzo cierpliwosci ale efekt jest extra! Czekoladowy biszkopt ulozyc na odpowiednio duzym talerzu do tortow. Nasaczyc go przygotowanym ponczem z alkoholem lub bez..jak kto chce. Przygotowac jasny i ciemy krem (ja uzylam waniliowego i czekoladowego). Na biszkopt nalozyc metalowa obrecz, ew. brzeg tortownicy. Ciemny i jasny krem nakladac naprzemian lyzka, w srodek biszkoptu, w ten sposob krem uzyska wyglad w paski. ( to jest opcjonalne, tak sobe wymyslilam). Na to nalozyc biszkopt karmelowy. Nasaczyc go rowniez, nastepnie tort wlozyc do lodowki. Po 2 godzinach, przygotowac krem jogurtowo-owocowy. Jogurt wymieszac z cukrem. Dodac sok z cytryny. Zelatyne namoczyc w kilku lyzkach zimnej wody, gdy napecznieje rozpuscic ja w kápieli wodnej. Owoce zmiksowac. Dodac do jogurtu, wymieszac. Dobrze schlodzona smietane ubic na sztywno. Do rozpuszczonej zelatyny dodawac po lyzce i mieszac.. mase jogurtowa. Dodac tak ok 3 lyzki. Teraz mozna wmieszac zelatyne do reszty masy jogurtowej z owocami Dobrze wymieszac..szybko..i dodac ubita smietana, ktora wymieszac lekko aby calosc polaczyc. Wylozyc krem na gore karamelowego biszkoptu. Caly czas pozostawiajac tort z obrecza, czy tez brzegiem tortownicy. Ponownie wlozyc tort do lodowki na 2 godziny lub na noc a reszte zrobic na drugi dzien.Maly biszkopt, przekrojony uprzednio - jedna czesc polozyc na srodku masy jogurtowej - oczywiscie po calej nocy dobrze stezalej. Nasaczyc ponczem. Przygotowac krem jogurtowy malinowy z polowy porcji, jak powyzej. Na maly biszkopt zalozyc obrecz lub brzeg z malej tortownicy. Wylozyc gotowy krem. Na to polozyc druga czesc biszkoptu. Calosc umiescic w lodowce. Uwaga potrzebujemy duzo miejsca w lodowce, zwracamy uwage, aby zadne kielbasy czy inne silne pachnace pozywienie nie lezalo w lodowce, bez opakowania... W ostatecznym wypadku mozna wyciagnac jedna polke z lodowki, zeby bylo dosc miejsca. Po dobrym schlodzeniu tortu, wykanczamy go caly na bialo, kremem waniliowym czy smietankowym... jak kto chce. Szerokim nozem smarujemy najpierw najwyzsze pietro, to co wychodzi po za brzegi smarujemy na bok tortu, schodzac tym samym na dolne pietro tortu. Tak samo postepujemy z dolna czescia. Brzeg dekorujemy malutkimi rozetkami. Dolna czesc udekorowalam owocami, z ktorych byl zrobiony krem jogurtowy. Listki miety czy tez melisy utworza optymalna calosc. Skrzydelka labedzi sklejamy dopiero teraz lyzeczka bitej smietany odlozonej, przy przygotowaniu kremu jogurtowego. Pomiedzy skrzydelka wkladamy szyje. Ja namalowalam na szjkach oczy i dzioby ... cienkim pedzelkiem, uzylam do tego sok z jagod na oczy a sok z malin na dzioby. Gwarantuje pootwierane z podziwu buzie :)