jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Tort winogronowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

rewelacyjny tort polecany na wieksze okazje

Tort winogronowy

Składniki:

Tort winogronowy

 

  • 75 dag zielonych winogron
  • 25 dag masła
  • 20 dag mielonych migdałów
  • 18 dag cukru
  • 4 jajka
  • 1 żółtko
  • 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki mąki
  • 2 cukry waniliowe
  • 3 łyżki mleka
  • 2 łyżki białego wina
  • sól- szczypta
  • proszek do pieczenia- odrobina
  • cukier puder do posypania
  • tłuszcz- do formy

Sposób przygotowania:

Tort winogronowy
Winogrona opłukać, przekroić na połówki, usunąć pestki. Utrzeć na ciasto 1/2 tłuszczu z 4 czubatymi łyżkami cukru i 1 cukrem waniliowym. Dodać żółtko. zmieszać mąkę z mąką ziemniaczaną (1/2 łyżki odłożyć) i odrobiną proszku do pieczenia. Dodać mleko oraz 1/2 mielonych migdałów, wymieszac wszystkie składniki. Posmarować tłuszczem tortownicę o śred. 28 cm, napełnić ciastem. Rozsmarować ciasto łyżką po bokach formy, tak aby pośrodku powstało zagłębienie.

MASA MIGDAŁOWA:

Oddzielić białka od żółtek. Utrzeć reszte tłuszczu. W trakcie ucierania wsypywać stopniowo 2 czubate łyżki cukru i cukier waniliowy. dodać żółtka i białe wino, reszte mąki ziemniaczanej oraz migdałów. Ubić białka z resztą cukru i szczyptą soli. wymieszać delikatnie pianę z masą migdałową, dodać winogrona. Wyłożyć masę na ciasto w tortownicy, wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika. Piec 80 minut w temp. 175 stop. C., po 40 minutach dokładnie przykryć pergaminem. Wyjąć upieczony tort z formy, odstawić do ostygnięcia. Oprószyć cukrem pudrem, udekorować winogronami.