Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Tort wiśniowy wg Danusia19671

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Przepis mam od znajomej,zrobiłam ciasto i polecam

Tort wiśniowy wg Danusia19671 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tort wiśniowy wg Danusia19671

 

  • CIASTO KRUCHE
  • jajko -1 szt
  • mąka pszenna - 1 szkl
  • margaryna -0,5 kost
  • cukier puder -7 łyżek
  • proszek do pieczenia -1 łyżeczka
  • BISZKOPT
  • jajka -7 szt
  • kakao -2 łyżki
  • mąka ziemniaczana -3 łyżki
  • mąka pszenna -1 szkl
  • cukier kryształ -1 szkl
  • proszek do pieczenia -1 łyżeczka
  • tłuszcz do formy
  • KREM
  • śmietana kremówka 36%
  • galaretka wiśniowa -1 opak
  • MASA WIŚNIOWA
  • dżem wiśniowy -0,5 słoika
  • sok wiśniowy -0,5 szkl
  • mąka ziemniaczana -2 łyżeczki
  • wiśnie wypestkowane -500 g
  • cukier -3 łyżki
  • PONCZ
  • sok wiśniowy -5 łyżek
  • wódka -5 łyżek

 

Sposób przygotowania:

Tort wiśniowy wg Danusia19671
CIASTO KRUCHE: Mąkę wysypać do miski,wymieszać z proszkiem do pieczenia. Następnie dodać pokrojoną na kawałki margarynę, jajko i cukier puder. Zagnieść ciasto i odstawić na 30 minut do lodówki. Wyłożyć ciasto do wysmarowanej tłuszczem tortownicy i nakłuć widelcem. Piec ciasto w 220 stop.przez 10 minut. Wyłożyć ciasto, ostudzić. BISZKOPT Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z cukrem do białości. Mąki wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia,przesiać do masy żółtkowej,wymieszać. Białka ubić na sztywno,delikatnie wkręcić do ciasta. Przelać ciasto do wysmarowanej tłuszczem tortownicy i wysypanej bułką tartą. Piec biszkopt w temp.180 stop przez 25 minut. Ostudzony biszkopt lekko zetrzeć tarką,aby później obsypać tymi okruchami tort. Przekroić biszkopt na połowę. KREM Galaretkę rozpuścić w 0,5 litra wrzącej wody,dokładnie rozmieszać,odstawić do stężenia. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić,dodawać po trochu galaretkę dalej ubijając. MASA Mąkę ziemniaczaną wymieszać z odrobiną soku wiśniowego,resztę soku zagotować z cukrem,dodać mąkę ziemniaczaną,dokładnie wymieszać i wsypać wiśnie,mieszając zagotować. PONCZ Sok wiśniowy wymieszać z alkoholem. SKŁADANIE CIASTA 1-Ciasto kruche posmarować dżemem wiśniowym 2- Przykryć biszkoptem, nasączyć połową ponczu,posmarować cienko śmietaną z galaretką,następnie wyłożyć masę wiśniową. 3- Ułożyć drugi biszkopt,lekko przycisnąć i nasączyć. 4- Górę i boki tortu wysmarować śmietaną i posypać okruszkami startymi z ciasta. Wierzch tortu udekorować całymi wiśniami.
Tort wiśniowy wg Danusia19671
Ciasto kruche zostało przygotowane i upieczone
Tort wiśniowy wg Danusia19671
Z przygotowanych składników na biszkopt zostało upieczone ciasto
Tort wiśniowy wg Danusia19671
Na śmietanę z galaretką została wyłożona masa wiśniowa
Tort wiśniowy wg Danusia19671
Torcik gotowy przekrojony podany do stołu