Ma-Gosia

Ma-Gosia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 131]

Tort z ajerkoniakiem

  • 11
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 18

Ekskluzywny tort na ważne okazje.

Tort z ajerkoniakiem

Składniki:

Tort z ajerkoniakiem

 

 

 

Sposób przygotowania:

Tort z ajerkoniakiem
Ciasto: Białka ubij na sztywno z 2 łyżkami cukru i cukrem waniliowym. Dalej ubijając dodać żółtka. Wymieszać obie mąki i proszek do pieczenia, przesiać, dodać zmielone orzechy i dokładnie wymieszać z masą jajeczną. Wlać do tortownicy wyłożonej papierem, piec w temperaturze 175 o C ok. 25 min. Ostudzić. Masa: Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody. Na torcie zapiąć obręcz. Białka ubić cukrem, dodawać pojedynczo żółtka, wlać stopniowo ajerkoniak. (trochę zostawić do dekoracji). Kremówkę ubić (1/4 zostawić do dekoracji) i ostrożnie wymieszać z masą jajeczną. Kilka łyżek masy jajecznej dodać do żelatyny, wymieszać i dopiero potem wlać do reszty. Dokładnie wymieszać i wylać masę na tort. Wstawić do lodówki na ok. 3 godz.Usunąć obręcz, udekorować wg uznania bitą śmietaną, orzechami i ajerkoniakiem.