ewaeu

ewaeu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 293]

Tort z arbuza

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tort z arbuza to nic innego jak lekki deser. Fajnie wygląda i może być zaskoczeniem dla gości. Nie jest trudny do zrobienia. Wymaga nieco cierpliwości.

Tort z arbuza Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tort z arbuza

 

 

  • 400 ml śmietany 30 %
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 2 galaretki agrestowe

 

  • 500 g dżemu agrestowego z kiwi
  • 3 galaretki agrestowe
  • 2 szklanki wody

 

  • truskawki do dekoracji
  • 100 g czekolady deserowej

Sposób przygotowania:

Tort z arbuza

ETAP 1:

Masa śmietanowa - Śmietanę ubić i dodać serek mascarpone. Wymieszać z cukrem pudrem. Galaretkę rozpuścić w niewielkiej ilości wody i tężejącą dodać do masy.

Masa dżemowa:
Dżem rozprowadzić wodą. Postawić na małym ogniu i podgrzewać. Dodać galaretki i mieszać do momentu aż się rozpuszczą.
Z arbuza wyciąć walec o średnicy 20 cm. Umieścić go centralnie w tortownicy 24 cm. Przestrzeń wypełnić masą śmietanową. Pozostawić do stężenia w lodówce.

Wyjąc deser i przełożyć do tortownicy o średnicy 26 cm. Umieścić centralnie. Wolną przestrzeń wypełnić chłodną masą - galaretką z dżemem. Pozostawić w lodówce do całkowitego stężenia.

Udekorować truskawkami w czekoladzie ( czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i maczać w niej czyste, suche truskawki ).

Smacznego.

Tort z arbuza
Tort z arbuza czyli lekki deser z galaretką