basia4ab

basia4ab

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 143]

Tort z bitą śmietana

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Bardzo lubię tak przygotowany tort.Jest pyszny,konfitura dodaję smaku lekko kwaśnego.Tort lubię nasączyć esencją herbacianą ze spirytusem.

Tort z bitą śmietana Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Tort z bitą śmietana

 

  • jajka 9 szt
  • cukier kryształ 9 łyżek
  • mąka pszenna 8 łyżek
  • kakao 2 łyżki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • sól 1 szczypta
  • żurawina konfitura 1 słoiczek
  • jabłka przesmażone 1 słoiczek
  • śmietana 30% 1 litr
  • żelatyna 6 łyżeczek
  • wiórka kokosowe 10 dkg
  • czekolada do dekoracji
  • spirytus 1 kieliszek
  • esencja mocnej herbaty 1 szklanka
  • margaryna 1 łyżka
  • bułka tarta 2 łyżki
  • cukier puder 3 łyżki

Sposób przygotowania:

Tort z bitą śmietana
Białka ubijam z cukrem, solą,dodając po jednym żółtku.Gdy masa jajeczna jest ubita na sztywno, dodaję przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto delikatnie mieszam by nie opadło.Wlewam ciasto biszkoptowe do dużej tortownicy, posmarowanej margaryną i obsypaną bułką tartą. Ciasto piekę około 30 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu wykładam go z formy i pozostawiam by wystygło. Między czasie parzę mocną herbatę, ma jej być około 1 szklanki może być troszkę więcej w zależności jak kto lubi nasączony tort. Do za parzonej zimnej herbaty wlewam spirytus - nie słodzę. Konfiturę żurawinową mieszam z jabłkami smażonymi- ja używam własne przetwory. Żelatynę rozpuszczam w małej ilości przegotowanej gorącej wodzie, odstawiam by wystygła. Śmietanę ubijam z cukrem pudrem, wlewając chłodną żelatynę. Energicznie mieszam .Zimne ciasto przekrawam dwa razy.Krążek ciasta nasączam ponczem,smaruję cienko konfiturą wymieszaną z jabłkami,kładę porcję śmietany, przykrywam krążkiem ciasta i znów nasączam, smaruję konfiturą połączoną z jabłkami, kładę porcję śmietany i przykrywam krążkiem ciasta.Wierzch ciasta i boki smaruję odłożoną śmietaną bardzo cieniutko.Boki tortu obsypuję zrumienionymi na patelni wiórkami kokosowymi, zimnymi. Wierzch toru przyozdabiam według uznania:można bitą śmietaną i czekoladowymi wiórkami albo drobnymi czekoladowymi cukiereczkami. Życzę smacznego
Tort z bitą śmietana
Etap 1
Tort z bitą śmietana
Etap 2
Tort z bitą śmietana
Etap 3