ellanar

ellanar

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Tort z bitą śmietaną- na każdą okazję

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Prosty do zrobienia tort, efektowny, na każdą okazję i zawsze znika momentalnie, mało kto kończy na 1 kawałku.

Tort z bitą śmietaną- na każdą okazję  Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tort z bitą śmietaną- na każdą okazję

  • Masa z bitej śmietany:
  • litr śmietany 36 %
  • 4 śmietanfixy
  • ew. łyżeczka cukru pudru
  • Dowolne owoce- świeże lub z puszki (mrożone się nie nadają)
  • Ja preferuję maliny, brzoskwinie z puszki, mandarynki, truskawki, wiśnie z kompotu wydrylowane

  • Poncz:
  • wersja dla dorosłych:
  • szklanka wody (zamiennie sok z owoców z puszki)
  • 50 ml aromatycznego alkoholu: rum albo Malibu
  • wersja dla dzieci zamiast alkoholu sok z cytryny
  • Ubranie: co podpowie fantazja, na bitej nie sprawdzają się modne teraz opłatki cukiernicze z obrazkami bo namaczają się i kolor się zmienia (chyba że położymy go i od razu degustacja) i nie najlepszym pomysłem jest masa cukrowa bo się rozpływa.
  • Na zdjęciu jest tort robiony przeze mnie na roczek córci ozdobiony posypką waflową kolorową i gotowymi cukrowymi figurkami. Ten był pieczony w prostokątnej blaszce (dół) i w jednorazowej w kształcie serca. Poszły na to składniki x2.
  • I na drugim zdjęciu tort robiony dla syna ozdobiony owocami

Sposób przygotowania:

Tort z bitą śmietaną- na każdą okazję

Biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy na puszystą masę z cukrem. Mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia i powoli dodajemy mąki do masy żółtkowej, miksując na małych obrotach. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy ją po łyżce i już łyżką mieszamy delikatnie żeby piana nie opadła. Ciasto wlewamy do tortownicy wyłożonej pergaminem. Pieczemy w 180 stopniach, we wcześniej nagrzanym piekarniku, ok. 40 minut (trzeba sprawdzić po ok. pół godzinie jak wygląda bo jednak każdy piekarnik piecze inaczej) Po wystudzeniu przecinamy na 3 krążki. Śmietanę ubijamy na sztywno ze śmietanfixami, ew. dosłodzić jak uznacie że jest mdła. Kładziemy pierwszy krążek na talerzu, paterze, nasączamy 1/3 ponczu, porządnie, na to dajemy bitą śmietaną, owoce pokrojone na kawałki (malin nie kroimy), na to drugi krążek i znów to samo robimy, na to 3 krążek, jego też nasączyć i nakładamy bitą śmietanę. Dekorujemy tort wg. uznania, boki też smarujemy bitą śmietaną. Potem wstawiamy do lodówki na min. godzinę przed degustacją. Ot i cała filozofia a jaki efekt:)

Redakcja poleca: