Netka

Netka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 395]

Tort z brzoskwinią i kokosem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Prosty do wykonania i bardzo pyszny tort urodzinowy z okazji moich "18 tych" urodzin :), z brzoskwiniami, bita śmietaną i białą czekoladą.

Tort z brzoskwinią i kokosem Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Tort z brzoskwinią i kokosem

 

 

 

 

  • 1 szklanka kokosu
  • dżem z czarnej porzeczki

Sposób przygotowania:

Tort z brzoskwinią i kokosem
Biszkopt jasny : jajka ubić (dodając szczyptę soli oraz stopniowo cukier), na gęstą, pulchną masę. Masa powinna być prawie tak gęsta jak ubite białka. Bo ubitych jajek dodawać stopniowo mąkę, delikatnie wymieszać by składniki się połączyły. Ciasto przelać do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą średniej wielkości tortownicy. Wstawić do nagrzanego do 180 C piecyka i piec przez około 25-30 minut. Wystudzić. Przeciąć na pół.

Biszkopt kakaowy : Jajka ubić ze szczyptą soli i stopniowo dosypywanym cukrem, na pulchną, gęstą masę. Do dobrze ubitych jajek dosypywać stopniowo mąkę oraz kakao, delikatnie wymieszać, ciasto przelać do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tarta , tortownicy. Piec w tem. 180 C przez około 20-25 minut. Wystudzić.

Brzoskwinie pokroić na male kawałki, odsączyć z soku. Sok wykorzystamy do masy oraz nasączenia biszkoptów.

Jeden kubek śmietany kremówki ubić z dwiema łyżkami cukru pudru, do ubitej śmietany dodać pokrojone brzoskwinie, wymieszać.

Jasny blat biszkoptowy delikatnie skropić sokiem z brzoskwini, nałożyć polowe śmietany z brzoskwiniami.

Biszkopt kakaowy rowniez skropić syropem brzoskwiniowym, posmarować dżemem z czarnej porzeczki, strona z dżemem nałożyć na bita śmietanę, gore ponownie skropić syropem i posmarować dżemem, nałożyć druga część śmietany z brzoskwiniami.

Ostatnią część biszkoptu skropić syropem brzoskwiniowym, stronę skropioną nałożyć na bita śmietanę.

Pozostały syrop brzoskwiniowy wlać do rondelka, włożyć połamaną białą czekoladę, roztopić na małym ogniu. Wymieszać. Powstanie gładki, kremowy, gesty syrop. Syrop należy przestudzić. 

Drugi kubek śmietany kremówki ubić, podczas ubijania dolewać stopniowo brzoskwiniowy syrop z białej czekolady. Tak przygotowaną masą posmarować boki oraz wierzch tortu. 

Kokos zrumienić lekko na patelni, przestudzić i posypać wierzch oraz boki tortu.
Tort z brzoskwinią i kokosem
Pieknie wypieczony i pulchny pierwszy, jasny biszkopt
Tort z brzoskwinią i kokosem
Na jasna część biszkoptu nakładamy bita śmietanę z brzoskwiniami
Tort z brzoskwinią i kokosem
Warstwy biszkoptowe przełożone bitą śmietaną
Tort z brzoskwinią i kokosem
W rondelku roztapiamy białą czekoladę z syropem brzoskwiniowym
Tort z brzoskwinią i kokosem
Tort posmarowany masa i posypany kokosem

Tagi:

owoce ciasto tort