MałaMi89

MałaMi89

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 280]

Tort z indyka z makaronem, papryką i pomidorkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Efektownie prezentuje się na stole i z powodzeniem może być podany na Boże Narodzenie (jak też Sylwestra, imieniny, urodziny, kolację z przyjaciółmi). Pyszny w smaku i rewelacyjny (skromnym zdaniem;)) w wyglądzie :) choć tak naprawdę to zapiekanka :)

Tort z indyka z makaronem, papryką i pomidorkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tort z indyka z makaronem, papryką i pomidorkami

Składniki główne

  • 70 dag piersi z indyka
  • 250 g makaronu typu łazanki
  • 1 duża papryka
  • 2 duże cebule
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 10-12 żółtych pomidorków koktajlowych cherry
  • 300 g jogurtu naturalnego typu greckiego
  • 2 jajka
  • 20 dag sera żółtego
  • masło do wysmarowania formy

Przyprawy do fileta

Przyprawy do jajek z jogurtem i serem

Sposób przygotowania:

Tort z indyka z makaronem, papryką i pomidorkami

ETAP 1:

Tort z indyka z makaronem, papryką i pomidorkami
Ugotowanymi łazankami wylepiamy spód i boki formy

Makaron łazanki gotujemy al dente w osolonej wodzie z odrobiną oleju. Ugotowany przelewamy na rondelku zimną wodą i częścią (około 2/3) wylepiamy spód i boki tortownicy (śr. 24-26cm). Tortownicę uprzednio dokładnie smarujemy masłem.

ETAP 2:

Tort z indyka z makaronem, papryką i pomidorkami
Zeszkloną cebulką z czosnkiem posypujemy mięso

Pierś z indyka kroimy w kostkę, obsmażamy na patelni z łyżką oleju wraz z przyprawami. Kawałki indyka przekładamy do formy wyłożonej makaronem.
Na pozostałym po smażeniu kurczaka tłuszczu z przyprawami rumienimy posiekaną cebulkę i drobno pokrojony czosnek. Posypujemy kawałki indyka.

ETAP 3:

Tort z indyka z makaronem, papryką i pomidorkami
Kolejne warstwy to papryka, pomidorki i trochę sera

Paprykę myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w drobne paseczki. Wsypujemy do tortownicy. Na papryce układamy połówki żółtych pomidorków koktajlowych. Posypujemy delikatnie 1/3 startego na drobnych oczkach sera żółtego (aby się lepiej torcik związał w środku). Następnie rozkładamy pozostały makaron.

ETAP 4:

Tort z indyka z makaronem, papryką i pomidorkami
Ostatni etap to polanie "łącznikiem", który zespoi zapiekankę w całość

Jajka roztrzepujemy, łączymy z przyprawami, jogurtem greckim i pozostałym startym serem. Polewamy torcik i zapiekamy około 30-35 minut w 180 stopniach do wyraźnego zrumienienia wierzchu.