Strona główna Tort z kakao, makiem i wisniami

Tort z kakao, makiem i wisniami
Przepis pochodzi z książki kucharskiej:
Torty i ciasta tortowe Madiji

Torty « poprzedni | następny »
Madija - autor przepisu Tort z kakao, makiem i wisniami offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 670
  • Wyślij znajomemu
Zgłoś nadużycie 
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Tort z kakao, makiem i wisniami
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Pyszny, kolorowy torcik...


trudność: średne
czas:

Tort z kakao, makiem i wisniami - SKŁADNIKI:

  • Biszkopt ciemny:
  • 8 jajek
  • 8 łyzek mąki
  • 8 łyzek cukru
  • 2 lyzki kakao
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • Biszkopt jasny:
  • 4 jajka
  • 4 łyzki cukru
  • 3-4 łyzki maku
  • 4 łyzki maki
  • Pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 2 kostki masła
  • Pół szklanki cukru pudru
  • Pół szklanki wiśni z nalewki (może być mniej lub wiecej w zależności jak są soczyste)
  • 2-3 łyzki soku z cytryny
  • 3 łyzki spirytusu
  • 2 łyzki kakao
  • Dodatkowo:
  • Szklanka wiśni z wisniówki
  • Zmielone orzechy
  • Powidła wiśniowe
  • Poncz (2 łyzki spirytusu+ 3 łyzki wody)

Tort z kakao, makiem i wisniami - PRZYGOTOWANIE:

Biszkopt jasny: Białka ubic na sztywno. Dodać cukier i żółtka i zmiksować. Dodać przesitowaną mąkę z proszkiem oraz mak . Delikatnie wymieszać. Piec 20 minut w temp. 170 stopni. Biszkopt ciemny: Białka ubic na sztywno. Dodać cukier i żółtka i zmiksować. Dodać przesitowaną mąkę z proszkiem kakao. Delikatnie wymieszać. Piec 20 minut w temp. 170 stopni. Przeciąć na pół Każdego biszkopta naponczować. Masa: Masło miksować z cukrem ok. 20 minut. Wlać spirutus jeszcze kilka minut pomiksować. Masę podzielic na 3 części (ma wyjść 1/2 masa różowa ¼ masa biała ¼ masa ciemna). Do jednej dodac sok z cytryny i wymieszac, do drugiej dodać kakao i zmiksować, do trzeciej wiśnie (najlepiej wrzucac po 1 tak żeby masa się nie zważyła gdy będzie duzo soku można dać mniej niż podałam) Przełożenie tortu: Biszkopt ciemny+ powidła +masa ciemna+ biszkopt jasny + powidła +masa jasna + biszkopt ciemny+ masa różowa _dekoracja. Boki posmarować rozowa masa i posypac orzechami. Smarowanie masą po powidłach może sprawiac pewne trudności można wiec posmarować biszkopt, który miał być na masie, a następnie odwrócic go i przyłożyć na powidła.



Komentarze do Tort z kakao, makiem i wisniami  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Torty
Biszkoptowy torcik z bananami Tort czekoladowo - rodzynkowy Tort brzoskwiniowy z mascarpone i czekoladą
Tort budyniowy z truskawkami Helikopter dla Błażejka Tort "Dwa Serca"
Tort naleśnikowy na zimno Lekki wiosenny, fiołkowy tort. Tort Orzechowa brzoskwinka
Tort w różyczki Torcik z musem brzoskwiniowym Torcik urodzinowy dla Teściowej
Dziś moderatorami są
misia5
misia5

Złoty Ekspert online

 
Konkursy
  • Konkurs - Wiosenne smaki Konkurs - Wiosenne smaki

    Przygotuj smaczne, kolorowe i lekkie wiosenne danie i wygraj kartę upominkową o wartości 50zł. Nagradzamy aż 10 osób! Konkurs uwzględnia przepisy publikowane na Waszych blogach. Zapraszamy do zapoznania się z zasadami konkursu.

  • Konkurs Znam Wielkanocne Wydanie Specjalne Konkurs Znam Wielkanocne Wydanie Specjalne

    Weź udział w konkursie. Odpowiedz na kilka prostych pytań związanych z Wielkanocnym Wydaniem Specjalnym 2014 i wygraj książkę Smaczna Polska autorstwa Magdy Gessler. Nagradzamy aż 10 osób!

1 2 3 4 5
 
 
 
Sonda
Moją ulubioną potrawą wielkanocną jest...

 
 Moją ulubioną potrawą wielkanocną jest...

głosuj
 
Ostatnio komentowane