Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 364]

Tort z konfiturą wiśniową

  • 13
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Banalne połączenie sera mascarpone ze smakiem wiśni - pyszny, na każdą okazję.

Tort z konfiturą wiśniową Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tort z konfiturą wiśniową

 

  • biszkopt gotowy ( opakowanie 3 spody )
  • 200 g. konfitury wiśniowej
  • 400 g. wiśni z kompotu (odsączyć i przekroić wzdłuż na pół)

 

  • MASA SEROWA
  • 400 g. sera mascarpone
  • 2 żółtka
  • 75 g. cukru pudru

 

  • DODATKOWO
  • 250 ml. śmietany kremówki
  • 1 cukier wanilinowy
  • wiórki czekoladowe do posypania

 

 

Sposób przygotowania:

Tort z konfiturą wiśniową
► Masa serowa : Ser mascarpone utrzeć z żółtkami i cukrem pudrem na puszystą masę. Śmietanę ubić z cukrem wanilinowym na sztywno. Konfitury lekko podgrzać i zmiksować na gładką masę / podzielić na dwie części /. ► Połową konfitury posmarować pierwszy krążek biszkoptu ( spód tortu ) i obłożyć masą serową, ostrożnie wciskając połówki wiśni w krem, następnie przykryć drugim krążkiem i wierzch posmarować drugą zachowaną częścią konfitury. ► Przygotowaną ubitą na sztywno śmietaną posmarować boki tortu a resztę przełożyć do szprycy z ozdobną końcówką i ozdobić wierzch tortu. Posypać wiórkami czekoladowymi.
Tort z konfiturą wiśniową
Tak prezentuje się tort od środka po wyjęciu wykrojonego trójkącika

Tagi:

biszkopt sery ser