czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Tort z kremem czekoladowym

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Tort przygotowałam na urodziny taty. Miało być prosto, klasycznie, smacznie i mocno czekoladowo! Wszystkim bardzo smakowało:)

Tort z kremem czekoladowym

Składniki:

Tort z kremem czekoladowym

 

  • Biszkopt:
  • 7 jajek,
  • 1 i 1/3 szkl. cukru,
  • 1 i 1/2 szkl. maki pszennej,
  • 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia.

 

  • Krem:
  • 400g masła,
  • 7 jajek,
  • szklanka cukru,
  • 150g gorzkiej czekolady,
  • łyżka cukru waniliowego,
  • 2 czubate łyżki kakao.

Sposób przygotowania:

Tort z kremem czekoladowym
1. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Mąki przesiać, zmieszać z proszkiem do pieczenia. Do białek dodawać na przemian po jednym żółtku i po trosze mąki. Ciasto przelać do przygotowanej tortownicy o średnicy 27cm. Piec ok. 40 minut w temp. 175st. Ostudzić i przekroić na 3 równe części. Nasączyć 1/4 szklanką wody oraz 1/2 szk. likieru czekoladowego.2. Jajka ubijać na parze przez około 12 minut, w między czasie dosypując cukier. Następnie zdjąć z ognia, dodać posiekaną czekoladę i ubijać na parze jeszcze przez 5 minut. Przestudzić. Masło utrzeć z cukrem waniliowym, powoli dodawać utarte jajka. Na koniec dodać kakao. Masą przełożyć blaty tortu, wierzch udekorować przy pomocy szprycy. Boki obsypać pokruszoną bezą.