SUPERPRZEPIS

Tort z łososia na grzankach

         
ocena: 4/5 głosów: 18
Tort z łososia na grzankach

Nowoczesne połączenie wędzonego łososia, chrzanu i szpinaku, a całość podana na chrupiących tostowych grzankach komponuje się znakomicie.To pomysł na wykwintne śniadanie.

Składniki:

Tort z łososia na grzankach

 

  • Spód:
  • 3-4 tosty
  • 2 łyżki oliwy z czosnkiem i suszonymi pomidorami

 

 

 

  • Dekoracja:
  • Świeży koperek
  • Plasterki cytryny

Sposób przygotowania:

Tort z łososia na grzankach

ETAP 1:

Tort z łososia na grzankach
opieczone tosty ukladam w naczyniu wyłożonym folią

Chleb tostowy skrapiam aromatyczną oliwą i opiekam na suchej patelni aż zrobi się chrupiący.
Foremkę obkładam folią aluminiową tak aby potem było dobrze wyjąć torcik, i na dnie kładę zimne chrupiące tosty.

ETAP 2:

Tort z łososia na grzankach
Do masy jogurtowej dodaję podduszony szpinak

Warstwa ze szpinakiem:
Szpinak myję pod bieżącą wodą zostawiam do obcieknięcia, kroję razem z cebulką dodaję masło i duszę na patelni, dodając, przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiam do smaku solą i pieprzem, całość studzę.

ETAP 3:

Tort z łososia na grzankach
masę wykładam do formy wygładzam łyzką do jednolitej masy

Żelatynę rozpuszczam w bardzo małej ilości wody tak aby nie było grudek, całość mieszam z masą szpinakową i jogurtem wykładam na tosty.

ETAP 4:

Tort z łososia na grzankach
ostatnia warstwa to warstwa chrzanowa calosć chłodzę w lodówce

Warstwa chrzanowa:
Kremówkę ubijam na puszysto z małą ilością cukru oraz szczyptą soli dodaję chrzan oraz rozpuszczoną tak samo jak w poprzednim etapie żelatynę i pokrojonego wędzonego łososia, całość mieszam mikserem, powstałą piankę nakładam na warstwie jogurtowej, dekoruję posiekanym koperkiem oraz plasterkami cytryny, chłodzić całą noc w lodówce. Smacznego!


Tagi:

wielkanoc ryby