SUPERPRZEPIS

Tort z masą makową

  • iziona
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7
Tort z masą makową Więcej zdjęć (3)

U mnie zakończenie świątecznego obiadu nie może się obejść bez eleganckiego torta.

Składniki:

Tort z masą makową

 

  • Biszkopt
  • 6 jajek
  • 1.1/2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Dodatkowo
  • 400 ml śmietany kremówki
  • 2 śmietany w proszku typu śnieżka
  • 1/2 puszki masy makowej
  • 20 dag cukierków Chałwa w czekoladzie lub innych dobrych
  • 10 dag czekolady mlecznej
  • 3/4 szklanki dobrej kawy

 

 

Sposób przygotowania:

Tort z masą makową
Biszkopt Z jajek oddzielamy białka i ubijamy z odrobiną soli na pianę, następnie dodajemy cukier i nadal ubijamy tak długo, aż będziemy mieli biała, sztywną beze.Do ubitych białek dodajemy żółtka i bardzo delikatnie mieszamy,mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i po przesianiu na sam na koniec dodajemy do jajek, mieszamy delikatnie i przelewamy do średniej wielkości tortownicy, pieczmy w temp. 180-190st. Zimną śmietanę kremówkę mieszamy ze śmietana w proszku i ubijamy. Cukierki kroimy na plasterki . Upieczone i ostudzone ciasto przecinamy na dwa krążki i nasączmy kawą. Spód ciasta układamy na paterze i smarujemy całą masą makową oraz 3/4 części bitej śmietany, posypujemy dokładnie pokrojonymi cukierkami i przykrywamy drugim krążkiem. Boki ciasta smarujemy resztą śmietany, a wierzch polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą i dowolnie całe ciasto dekorujemy oraz odstawiamy do zastygnięcia w chłodne miejsce..
Tort z masą makową
Na masę makową i bita śmietanę wyłożyć całe cukierki
Tort z masą makową
Przełożone i udekorowane ciasto schłodzić w chłodnym miejscu