iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Tort z masą serowa i truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 24

Taki torcik to przepyszny sposób na deser w niedzielne popołudnie. Ciasto jest przepyszne i godne polecenia.

Tort z masą serowa i truskawkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Tort z masą serowa i truskawkami

ciasto:

  • 6 jajek
  • 12 łyżek cukru
  • 12 łyżek mąki tortowej
  • 4 łyżki budyniu w proszku waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki octu 10%

masa serowa:

  • 1 szklanka śmietany 30 %
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 35 dag twarogu naturalnego President
  • 1 łyżeczka żelatyny

dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Tort z masą serowa i truskawkami

ETAP 1:

Tort z masą serowa i truskawkami
Jajka ubijać tak długo aż zrobią się prawie białe.

Całe jajka wybić do miski, dodać do nich szczyptę soli i ubić, następnie ubijając dosypywać cukier, ubijać do białości jajek. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i proszkiem budyniowym, przesianą mąkę dodać delikatnie do masy jajecznej i całość ostrożnie wymieszać na koniec dodać ocet.

Tortownicę 22 cm średnicy na dnie wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej ciasto.

Piec w temp. 170 st z funkcją termoobiegu około 30 minut do suchego patyczka.

ETAP 2:

Tort z masą serowa i truskawkami
Do masy serowej dodać dowolną ilość cukru, ja zrobiłam dość słodką.

Masa serowa:

Żelatynę namoczyć w 1/4 szklanki wody i podgrzewając rozpuścić oraz przestudzić. Twarożek utrzeć z cukrem pudrem na koniec dodać płynną żelatynę i wymieszać, śmietanę ubić na sztywno i ostrożnie połączyć z masą serową.

ETAP 3:

Tort z masą serowa i truskawkami
Truskawki pokroić w plasterki lub można tylko na pół.

Upieczone i wystudzone ciasto przeciąć na trzy krążki. Do 1/2 szklanki wody dodać 2 łyżeczki cukru i 1 łyżeczkę soku z cytryny, następnie nasączyć typ krążki ciasta.

Dolny krążek ciasta ułożyć na talerzu i założyć na nim obręcz tortownicy, następnie wyłożyć połowę masy serowej i połowę pokrojonych w plasterki truskawek, przykryć drugim krążkiem i lekko docisnąć.

Resztę masy serowej i truskawek wyłożyć na drugim krążku ciasta i przykryć ostatnim.

ETAP 4:

Tort z masą serowa i truskawkami

Ciasto po przełożeniu włożyć na 2-3 godziny do lodówki, a w tym czasie ubić śmietanę 36% z cukrem.

Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, zdjąć obręcz tortownicy i posmarować sporą ilością śmietany wierzch i boki ciasta, dowolnie ozdobić i ponownie schłodzić.


Tagi:

tort owoce