mariel78

mariel78

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 293]

Tort z mascarpone od Hamrocyka

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszny tort mascarpone do kawy

Tort z mascarpone od Hamrocyka

Składniki:

Tort z mascarpone od Hamrocyka

 

  • 5 szt. jajka,
  • 250 gram mąka,
  • 250 gram cukier,
  • 2 łyżeczki proszek do pieczenia,
  • 3 łyżki kakao,
  • 1/2 szklanki pącz- kawa espresso,
  • 2 łyżki spirytus,
  • 3 łyżki likier kawowy,
  • Krem,
  • 250 ml śmietana kremówka,
  • 750 ml ser mascarpone,
  • 3/4 szklanki cukier puder,
  • 1 szt czekolada gorzka,
  • kakao do posypania

 

Sposób przygotowania:

Tort z mascarpone od Hamrocyka
Białka oddzielamy od żółtek , białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli , kolejno dodajemy cukier , żółtka , mąkę pomieszaną z proszkiem do pieczenia na koniec dodajemy kakao i wodę na wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą formę wylewamy ciasto pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni ciasto zostawiamy do wystudzenia i kroimy go na dwa lub na trzy płaty parzymy mocną kawę najlepiej espresso (pół szklanki)i dodajemy 2 łyżki spirytusu i 3 łyżki likieru kawowego. Takim pączem nasączamy płaty tortu przed nałożeniem masy krem : śmietanę ubić z cukrem pudrem i po trochu dodawać serka mascarpone , jeśli masa nie jest wystarczająco słodka , dodać jeszcze cukru . masę nałożyć na nasączony pączem płat biszkopta Czekoladę zetrzeć na grubej tarce i posypać po kremie , następnie kolejny płat biszkopta nasączyć , nałożyć krem , posypać czekoladą , ostatni trzeci płat również nasączyć i całość wysmarować pozostałym kremem,zostawić tylko trochę do dekoracji górę tortu posypać gorzkim kakao i ozdobić wedle uznania