SUPERPRZEPIS

Tort z maślanym kremem orzechowym

  • 2
  • edytaha
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Tort z maślanym kremem orzechowym Więcej zdjęć (8)

Tort z maślanym kremem orzechowym i solidną porcją rumu przygotowałam na obchody kolejnej rocznicy ślubu rodziców. Zdjęcie robiłam mu w biegu tuż przed wyruszeniem w podróż.

Składniki:

Tort z maślanym kremem orzechowym

BISZKOPT:

  • 6 jaj rozmiar L
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu spirytusowego
  • szczypta soli

KREM ORZECHOWY:

  • 375 g masła 82%
  • 250 g cukru pudru
  • 200 g zmielonych orzechów włoskich
  • 3 czubate łyżki utartej gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki ciemnego rumu

PONCZ:

  • 1 i 1/2 szklanki letniej przegotowanej wody
  • 4-5 łyżeczek cukru
  • sok z cytryny
  • 5 łyżek rumu

DODATKOWO:

  • kilka łyżek powideł śliwkowych
  • rurki waflowe
  • połówki orzechów włoskich
  • beziki orzechowe
  • rodzynki w czekoladzie

Sposób przygotowania:

Tort z maślanym kremem orzechowym

BISZKOPT:

Biszkopt najlepiej jest upiec dzień wcześniej, łatwiej go wówczas pokroić.
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować. Piekarnik rozgrzać do 175 stopni (155 z termo obiegiem).

Oddzielić białka od żółtek. Żółtka roztrzepać z proszkiem do pieczenia i octem – trzeba to zrobić w troszkę większej miseczce, ponieważ masa bardzo rośnie. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec partiami dodać cukier.
Wlać masę żółtkową i wymieszać na wolnych obrotach. Następnie po trochu dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać łopatką.

Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać powierzchnię, od razu wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 40 minut do suchego patyczka.

Po wyjęciu z piekarnika formę z gorącym ciastem upuścić na blat z wysokości ok. 40 cm. Odstawić do wystudzenia. Zimny biszkopt odciąć od brzegów tortownicy, wyjąć w formy i przekroić na trzy blaty.

PONCZ:

Letnią wodę wymieszać z pozostałymi składnikami, tak aby rozpuścił się cukier.

KREM:

Orzechy zmielić w maszynce lub bardzo drobno posiekać blenderem.

Miękkie masło spienić mikserem i dodając po trochu cukier puder, utrzeć na jasną puszystą masę. Dodać orzechy, czekoladę i rum, dokładnie wymieszać.

SKŁADANIE:

Dolny blat nasączyć ok. 1/3 ponczu, posmarować najpierw cienką warstwą powideł, a następnie 1/4 kremu, przykryć drugim blatem i postąpić z nim tak samo jak z pierwszym.

Przykryć trzecim blatem, nasączyć go ponczem. Wierzch i boki posmarować pozostałym kremem. Boki obłożyć przełamanymi na pół rurkami waflowymi, wierzch obłożyć orzechowymi bezikami, połówkami orzechów i rodzynkami w czekoladzie, ewentualnie przybrać w inny sposób.

Tort wstawić do lodówki aby dobrze się schłodził.

Tort z maślanym kremem orzechowym
Do ubitych z cukrem białek dodać żółtka z proszkiem i octem.
Tort z maślanym kremem orzechowym
Dodać przesianą z proszkiem mąkę i delikatnie wymieszać.
Tort z maślanym kremem orzechowym
Masę przełożyć do przygotowanej tortownicy.
Tort z maślanym kremem orzechowym
Upieczony biszkopt wystudzić w tortownicy.
Tort z maślanym kremem orzechowym
Do masła utartego z cukrem dodać orzechy, czekoladę i rum.
Tort z maślanym kremem orzechowym
Blat posmarować powidłami a następnie kremem.
Tort z maślanym kremem orzechowym
Wierzch i boki tortu posmarować kremem.

Tagi:

tort