ewrylka

ewrylka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 74]

Tort z musem malinowym

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Pyszny, zjawiskowy tort. Urzeka nie tylko wyglądem, ale i smakiem.

Tort z musem malinowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tort z musem malinowym

 

  • 5 jajek
  • 3/4 szkl mąki pszennej
  • 1/3 szkl kakao
  • 1/2 szkl cukru
  • 700 ml śmietany kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 300 g malin(mogą by mrożone)
  • cukier
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 300 ml wody zimnej, przegotowanej
  • nalewka malinowa do smaku
  • cukier do smaku
  • sok z cytryny co smaku

Sposób przygotowania:

Tort z musem malinowym
Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy partiami cukier i ubijając na najwyższych obrotach miksera dodajemy żółtka jedno po drugim stale ubijając. Przesiewamy mąkę z kakao i delikatnie mieszamy szpatułką, tak aby nie osiadła nam piana. Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę z wyposażenia piekarnika wylewamy nasze ciasto i wyrównujemy. Pieczemy ok 15-20 min w temp 180 stopni do tzw suchego patyczka. Studzimy w uchylonym piekarniku i wyjmujemy. Mus malinowy : Do garnka wlewamy odrobinkę wody i wkładamy maliny. Podgrzewamy do momentu powstania malinowej papki. Najlepiej zagotować, dodać do smaku cukier. Łyżeczkę żelatyny zalewamy 2 łyżkami wody i odstawiamy do napęcznienia. Mus malinowy musimy przetrzeć przez sito, aby pozbycia się pestek. Do gorącego musu, (należy go wcześniej zagotować) dodajemy naszą napęczniałą żelatynę. Mieszamy dokładnie i odstawiamy do wystudzenia. Kiedy wystygnie do lodówki i czekamy, aż zacznie delikatnie tężec. Nasączenie: Do przegotowanej i wystudzonej wody wlewamy nalewkę malinową, słodzimy do smaku cukrem i dodajemy sok z cytryny. Kiedy nasz biszkopt jest wystudzony zdejmujemy papier do pieczenia. Kroimy go na 4 równe paski wzdłuż dłuższego boku. Zostawiamy go tak pociętego na blaszce w której go piekliśmy. Nasączamy nasze paski i smarujemy częścią musu malinowego. Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy 2 łyżeczki cukru pudru i łączymy delikatnie z serkiem mascarpone. Cześć masy wykładamy na paski biszkoptu z musem malinowym i smarujemy po całości. Pierwszy z naszych pasków zwijamy na kształt rolady i ustawiamy pionowo na paterze. Kolejny pasek przyklejamy w miejscu, gdzie skończył nam się poprzedni. To samo robimy z naszymi kolejnymi paskami. Kiedy skończymy owijanie paskami zabezpieczmy tort obręczą od tortownicy lub folią aluminiową. Robimy to po to, aby nie stracił kształtu. Wstawiamy go do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie naszą pozostałą masą śmietanowo - serową ozdabiamy tort . Możemy również użyć naszego pozostałego musu. Dzięki zdjęciom pokażę Wam jak zrobiłam to ja. Efekt jak dla mnie powalający.
Tort z musem malinowym
Nasączone z musem i pokryte po częsi paski naszego biszkoptu w blaszce.
Tort z musem malinowym
Ciekawy, nowy sposób w jaki można ozdobić boki tortu.
Tort z musem malinowym
Mój debiut. Przygotowałam kwiat 3 D w żelatynie, który zajął honorowe miejsce na samym środku.
Tort z musem malinowym
Na wierzch tortu wylałam tężejący mus malinowy, który przed samym podaniem obsypałam malinami.